Kétszáz dolgozót elküld a Grundfos

2009.06.12. 12:13 Módosítva: 2009.06.12. 12:36
A Tatabányán és Székesfehérváron szivattyúkat és motorokat gyártó dán Grundfos csaknem 200 ember elbocsátására készül, amelyet hétfőn jelentenek be hivatalosan. A Grundfos május végén 183 millió forintos támogatást kapott az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól 1500 dolgozójának bértámogatására, és június elsejétől a 32 órás munkahétről augusztus végéig 36 órás munkahétre álltak át. A jelenlegi létszám megtartását szeptemberig ígérték.

A leépítéseket már a hét elején közölték a munkásokkal, a vezetés jelenleg az üzemi tanáccsal egyeztet, az elbocsátások a tatabányai és a székesfehérvári szivattyúgyárat egyaránt érintik - mondták el a dolgozók a távirati irodának. A vállalat az MTI értesüléseit nem kívánta kommentálni, és hétfőre ígért hivatalos tájékoztatást az intézkedések okáról, mivel a leépítést ekkor jelentik be a munkaügyi központnak.

A Grundfos május végén 183 millió forintos támogatást kapott az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól 1500 dolgozójának bértámogatására, és június elsejétől a 32 órás munkahétről augusztus végéig 36 órás munkahétre álltak át. A vállalat humánerőforrás-igazgatója akkor azt mondta, hogy a csökkentett munkaidőt csak a nyár végig tartják fent, majd visszaállnak a korábbi teljes munkaidőre. A jelenlegi létszám megtartását szeptember utánra nem tudták garantálni.

Török László ügyvezető igazgató korábban közölte, a válság hatására 20 százalékkal csökkentek a megrendelések. A társaságnál október közepétől már nem vettek fel új alkalmazottat, és nem hosszabbították meg a lejárt szerződéseket sem, így a mintegy kétezres létszám mára már 1860 főre csökkent.

A Grundfos 2000-ben építette fel első, majd második szivattyúgyárát Tatabányán, árbevétele 2006-ban 40 milliárd forintot ért el. A dán cég 2007 szeptemberében avatta fel a 4,5 milliárd forintos beruházással épült székesfehérvári gyárát. A csoport regionális kereskedelmi leányvállalata, a törökbálinti Grundfos Hungária Kft. a magyar mellett a szlovák, a román, az ukrán piacot, valamint a volt jugoszláv piacokat látja el. 2007-es árbevétele elérte a 13,5 milliárd forintot.