Eltilthatják az egri márkanévtől a Vincze borászatot
További Magyar cikkek
A Népszabadság információja szerint a Borminősítő Igazgatóság (BI) vizsgálata hozzáadott glicerint talált nemcsak a Vincze pincészetben tárolt borokban, de olyanokban is, amelyek már kereskedelmi forgalomba kerültek. Ezek között több 2005-ös évjáratú bor van – a szakember ebben az évben nyerte el az Év Borásza címet.
Vinczéről az Index szeptember 30-án írta meg, hogy exportra szánt 2007-es boraiban nagy mennyiségű hozzáadott, szintetikus glicerint tartalmaznak. Már akkor hírt adtunk arról is, hogy Vincze 2005-ös, belföldi forgalomban kapható boraiban van hozzáadott glicerin. A borminősítő igazgatóság a Cabernet Franc és az Egri Bikavér borokban találtak hozzáadott glicerint, és zárolták is a Vincze pincéjében talált 721 palack Cabernet Franct és 134 liter Egri Bikavért.
Kocsi Emília, az igazgatóság helyettes vezetője a Népszabadságnak most elmondta: a műszeres vizsgálat kimutatta, hogy minden esetben szintetikusan előállított glicerinnel próbálták a bort testesebbé tenni. A borminősítő korábbi adatai szerint az exportra szánt borokban háromszorosa volt a glicerintartalom a megengedettnek.
Az exportra szánt bor vizsgálatára kiküldött ellenőr ugyanakkor nem találta meg a megjelölt tételt a borászatnál. Vincze Béla akkor azt állította, hogy a bor két másik pincészetben található. Ezt követően mintát vettek mindkét pincészetnél, illetve abból a borból is, amelyet Vincze Bélának a beküldött tétellel megegyező ellenmintaként palackban kellett tárolnia. Előbbiekben nem, utóbbiban viszont újra hozzáadott glicerint mutattak ki a vizsgálatok.
Vincze Béla a korábbi eset kapcsán azt nyilatkozta: egy barátja kérésére adta a nevét a bormintákhoz, amelyek két másik egri pincészetből származnak. Barátjának a leadott szőlőért tartozott a két pincészet, amit végül nem pénzben, hanem bor formájában fizettek ki számára - tette hozzá.
A borász ugyanakkor elismerte, hogy elővigyázatlan volt az ügyben. Arra a kérdésre akkor nem tudott választ adni, hogy miért nem találta meg a hatóság a glicerinnel kezelt bort a két másik pincészetben. A borászt a mostani sajtóhíreket követően az MTI nem tudta elérni.
Simon József, egri hegyközség elnöke azt mondta, a mostani hír még inkább lesújtotta, mint a szeptember végi eset. Ugyanakkor értetlenségének adott hangot, annak kacsán, hogy a borminősítő először nem a hegyközséget, hanem a sajtót tájékoztatja. Ők ugyanis hivatalos értesítést nem kaptak – erősítette meg.
Simon József tiltakozását fejezte ki, mert szerinte a Népszabadság általánosít, amikor azt írja "a borászok azért nyúlnak tiltott módon a glicerinhez, hogy a bort testesebbé tegyék". Minden tisztességes magyar borász nevében kikérik maguknak az ilyen fajta általánosítást. "Nekünk a természet biztosítja a jó bort és a feladatunk a jó megőrzése" – mondta.