Judit
2 °C
7 °C

Jogi lépések a sukorói ingatlanügyben

2009.11.09. 17:37
A sukorói ingatlancsere ügyében nem sikerült megállapodnia a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) Joav Blum befektetővel, így az MNV vizsgálja, hogy milyen további törvényes lépéseket tehet az eredeti állapot helyreállítása érdekében - közölte az MNV. A közleményből kiderül, hogy az MNV polgári peres eljárást kezdeményez a csere előtti állapot helyreállítására.

Oszkó Péter pénzügyminiszter 2009. október 8-án levélben szólította fel a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) elnökét arra, hogy a sukorói ingatlanok aggályossá vált cseréjével kapcsolatosan tegye meg a szükséges intézkedéseket az eredeti állapot helyreállítására. A tárgyalásokra az MNV Zrt. vezérigazgatója kapott felhatalmazást, de azok - a megadott november 9-i határidőig - sikertelenül zárultak.

Az MNV emlékeztet arra, hogy 2008. július 30-án - az akkori információk ismeretében - kötött szerződést az állami tulajdonban lévő sukorói ingatlan és a Joav Blum tulajdonában lévő albertirsai/pilisi ingatlanok cseréjére. Az MNV nemrég közzétette a Blummal kötött szerződést, amely itt olvasható pdf-formátumban.

A szerződés szerint Joav Blumnak 296,61 millió forint különbözetet kellett fizetnie az MNV-nek az ingatlanok értékkülönbözeteként. Az ingatlanokat a közbeszerzési pályázaton kiválasztott Perfekting Kft. értékelte fel, aminek alapján 20 darab 70 hektár 1084 négyzetméter sukorói ingatlan értéke 1,084 milliárd forint, a három darab összesen 182 hektár 8953 négyzetméter albertirsa-pilisi ingatlanok felbecsült értéke pedig 787,4 millió forint.

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálatot indított az ingatlancsere ügyében és az MNV Zrt. október 1-jén kapta meg az ügyészség által kirendelt szakértők által készített új értékbecslést. Ez a szakvélemény a korábbi szakértői véleményekhez képest jelentős értékkülönbözetet állapított meg, és felvetette a feltűnő értékaránytalanság lehetőségét. Ez már a harmadik értékbecslés volt az ügyben - jegyezte meg az MNV.

A fentiek miatt az MNV Zrt. levélben kérte az ingatlancsere ügyében a Központi Nyomozó Főügyészséget arra, hogy engedélyezze az általa felkért szakértő és a korábbi szakvéleményeket készítő szakértőkkel a szakmai vitát. Ezen az állami vagyonkezelő biztosította volna a teljes nyilvánosságot azért, hogy tisztázzák az értékbecslések közötti különbözőségeket.

Az MNV a polgári peres eljárás megindítása előtt - a bírósági előtti bizonyításból eredő esetleges bizonytalanságokat kiküszöbölendő - megnyugtatónak tartotta volna a vita lefolytatását, de ehhez a Főügyészség nem járult hozzá, ezért az ügy megnyugtató lezárása érdekében más megoldást kellett választania.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?