Natália
1 °C
7 °C

Megint felszámoltak egy számlagyárat

2009.11.10. 12:00 Módosítva: 2009-11-10 12:00:34
Újabb, jutalékért dolgozó számlagyárat leplezett le a Vám- és Pénzügyőrség (VP): egy bűnözői csoport éveken keresztül, mintegy 7,2 milliárd forint értékű fiktív számla kibocsátásával összesen 1,6 milliárd forinttal károsította meg a költségvetést.

Fröhlich Zsolt, a VP Központi Bűnüldözési Parancsnokságának (KBP) parancsnokhelyettese elmondta: a vámhatóság még vizsgálja, hogy a hamis bizonylatokat felhasználták-e más bűncselekmény elkövetésére, például állami támogatások jogosulatlan megszerzése érdekében.

A VP KBP a napokban összehangolt akció keretében nyolc helyszínen tartott házkutatást budapesti, valamint Pest megyei és Heves megyei székhelyű gazdasági társaságoknál, illetve tisztviselőik lakóhelyén - ismertette Sipos Jenő szóvivő.

A nyomozás adatai szerint az egyetlen személy irányítása alatt álló, budapesti székhelyű gazdasági társaságok 2006-2009. között nem folytattak valós gazdasági tevékenységet, hanem fiktív számlákat állítottak ki megrendelésre, jutalék fejében. Az ily módon beszerzett számlákat a közel 40, többségében építőipari tevékenységet folytató társaság könyvelésébe beállította, és a vevőire áthárított áfa meg nem fizetése érdekében valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtott be.

Hat embert hallgattak ki

Az ügyben a nyomozó hatóság hat magyar állampolgárt gyanúsítottként hallgatott ki különösen nagy mértékű adócsalás bűntette megalapozott gyanújával, közülük hármat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Valamennyi elkövetőt sikerült elfogni.

Az 1,6 milliárd forintos adóhiányt három cég 2006-2008. közötti könyvelésének vizsgálata alapján állapították meg. Az adóhatóság bevonásával azonban valamennyi, a számlagyártásban érdekelt cég könyvelését megvizsgálják, így a számok még változhatnak.

Az eddig feltárt adóhiányból 900 millió forint egy cégnél keletkezett; a 900 milliós csalással a cég kasszájából 4 milliárd forintot lehetett kivenni. A számlaforgalomból a parancsnok-helyettes szerint egyébként nem látszott, hogy mekkora ügyről van szó; döntően készpénzes számlák voltak, 1-2 százalékos jutalékok fejében - mondta.

Nem ez a legnagyobb fogás

A parancsnokhelyettes elmondta: a mostani nem a legnagyobb felszámolt számlagyár. A bűnözői csoport most 560-570 számlát állított ki, korábban pedig már 20 ezer számlásat is sikerült felszámolni, a számlák bruttó értéke a mostani 7,2 milliárddal szemben elérte a 32 milliárd forintot.

A VP által felderített ügyek több mint 90 százaléka vádemeléssel fejeződik be. A szervezet a károk megtérülése érdekében jelentős biztosítási intézkedéseket tesz - hangsúlyozta Fröhlich Zsolt. Elmondta: tavaly 20 milliárd forint - 16 százalék - volt a megtérülés, az idén ennél kevesebb. A parancsnokhelyettes szerint a lefoglalt áruk, eszközök tárolása költséges, értékesítése lassú, az eltitkolt vagyon nem feltétlenül Magyarországon található, így feltárása nehéz és hosszadalmas, és nem mindig eredményes.

Egyéb ügyek

A parancsnokhelyettes a sikeresen lezárt ügyek közül kiemelte azt a nemrég befejeződött 238 millió forint elkövetési értékű bűncselekményt, amelynek során alapvetően távol-keleti árukat forgalmaztak úgy, hogy az áfát "elfelejtették" befizetni; az elvont adót ez esetben száz százalékban készpénzben biztosítani tudták.

Egy számítógép- és számítógép-alkatrész forgalmazó Heves megyei cég kapcsán 3,923 milliárd forint értékű csalás és 214 millió forint értékű adócsalás miatt nyomozott a VP; ebben az ügyben is vádemelési javaslattal élt (12 személy érintett), az ügyészség a vádiratot már be is nyújtotta.

Egy másik esetben ugyanazon kötőgépeket szállították országról országra, az áfát mindig visszaigényelték, illetve nem fizették meg. Az elkövetési érték itt 1,7 milliárd forint volt, a kár megtérülése érdekében jelentős értékű zárolásra került sor, a gyanúsítottak száma 13.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?