Nézegeti a kormány és az MVM az Emfeszt

2009.11.24. 15:50 Módosítva: 2009.11.24. 16:29
A kormány vizsgálja az Emfesz esetleges átvételének lehetőségét, derült ki Hónig Péter energiaügyi miniszter hétfői parlamenti felszólalásából, a részleteket illetően azonban egyelőre a tárca és a potenciális vevő, az állami kézben lévő Magyar Villamos Művek (MVM) is hallgat. A Fidesz szerint a zűrős céget azért akarják a szocialisták, hogy azon keresztül mossák maguknak tisztára az állami pénzeket.

Az egydolláros cég

A magyar gázpiac 20 százalékát a liberalizációt követően néhány év alatt megszerző Emfesz Ukrajnából kapott a piacon elérhető árunál olcsóbb gázt egészen áprilisig. A csapok elzárását követően a céget vezérigazgatója egyetlen dollárért adta el az állítása szerint a gázellátást biztosítani képes, ám Magyarországon azóta is ismeretlen hátterű, Svájcban bejegyzett cégnek. A tranzakció miatt rendőrségi nyomozás indult, melyben Góczi István vezérigazgatót november elején már gyanúsítottként vették őrizetbe. Az Emfesz sztroriról részletesen ld. Gázháborúk Magyarországon illetve Honi Gázháborúk II. cimű cikkeinket.

"Ahogyan arról az Emfesz folyamatosan tájékoztatja fogyasztóit és a sajtót is, április óta folynak tárgyalások az Emfesz hosszú távú gázellátásnak biztosítása érdekében különböző érdekelt vagy érdeklődő felek között, így többek között a magyar és az orosz kormány képviselői között is. Sajnálatos módon az azóta eltelt időben többször előfordult, hogy egyesek ezt próbálták úgy beállítani, mintha nem is folytak volna ilyen tárgyalások. Hónig miniszter úr mondatai megerősítik, azt hogy az Emfesz rendkívül fontos a teljes nemzetgazdaság számára valamint azt is, hogy a cég stabilitását kormányzati szinten is támogatandónak tartják" - a cég így kommentálta, hogy mára ismét nagypolitikai témává vált jövője.

A kérdés tegnap került elő a parlamentben. A fideszes Fónagy János azt kérdezte, igaz-e, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. be kívánja vásárolni magát a társaságba. Hónig Péter energiaügyi miniszter azt mondta, valóban szemmel követik a társaság körüli eseményeket, mert a cég a porfóliójában tudhatja a gázpiac húsz százalékát. Közölte, hogy az MVM bevásárlási szándékáról még nem született konkrét döntés, de nem tartotta kizártnak, hogy a cég megcélozza az Emfesz tulajdonában lévő piaci szegmenst.

Az Index részleteket firtató kérdéseire, miszerint milyen vizsgálatok folynak, ha egyáltalán, az Emfesz esetleges állami átvételével kapcsolatban, a energiaügyi minisztérium úgy válaszolt, Hónig Péter nem az MVM Zrt. hazai gázpiacra történő belépésének szándékáról beszélt, csupán jelezte, hogy azt esetlegesen meggátoló, kizáró ok jelenleg sem a hazai, sem az európai uniós jogban nem ismert.

Megkeresésünkre az MVM azt közölte: a cég nem kívánja kommentálni az esetleges szerepvállalásáról megjelent híreket. Hivatalos tárgyalásokat az MVM az ügyben ezidáig nem folytatott. Az MVM a stratégiájában foglaltak alapján érdekelt a villamos energia és földgáz piacokon történő gazdaságos, versenyképes tranzakciók végrehajtásában, így növelve nyereségét, részvényesi értékét. A társaság hangsúlyozza azonban hogy a Magyar Villamos Művek a tulajdonosi érdeket is szem előtt tartva kizárólag nyereséges, stabil hátterű tranzakciókban vesz részt jelenleg és a jövőben is.

Mutyizás és pártpénzek

A miniszteri válasz azt a meggyőződésüket is erősítette, hogy a szocialisták "érzik a vesztüket", és a még hátralévő időben - "fittyet hányva minden előírásra, normára, törvényre" - ki akarják lopni a nemzeti vagyonból azt, amit eddig benne hagytak - mondta az MTI tudósítása szerint kedden Fónagy János. A fideszes politikus úgy fogalmazott: az Emfesz egy "zűrös cég", bizonytalan tulajdonosi háttérrel, "zűrös ügyletekkel, zűrös szocialista kapcsolatokkal és zűrös vezetőkkel". Ismert a gazdasági életben a pályafutása, néhány éve alakult, aláment a magyar áraknak, és viszonylag jelentős fogyasztói tábort gyűjtött be magának - mondta.

Fónagy János közölte: határozottan tiltakoznak az ellen, hogy a kormány az Emfeszen keresztül mossa ki az adófizetők pénzét. Ha pedig a szocialisták mégis ezt a megoldást a választják, "mégis erre vetemednek", a polgári kormány szigorúan felül fogja vizsgálni ezt az ügyletet, és ha előre nem sikerül megakadályozni, akkor utólag fogják feltárni az ügyet - jelentette ki.