Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Belekötött a vagyonadó-kalkulátorba az adatvédelmi ombudsman

2010.01.14. 14:08 Módosítva: 2010.01.14. 15:36
Nem tartja megfelelőnek a vagyonadó-kalkulátor jelenlegi működését az adatvédelmi biztos. Jóri András ezért kezdeményezi, hogy a vagyonadó-kalkulátor adatrögzítés és azonosítás nélkül is használható legyen. Az ombudsman szerint követelmény, hogy azon a felhasználói felületen, ahol csupán adatrögzítéssel van mód az adókötelezettséggel összefüggő tájékozódásra, és az adatok megadásához jogkövetkezmény fűződik, ott a tárolt személyes adatok minősége érdekében megfelelő módon azonosítsák a felhasználókat.

Az adatvédelmi biztos panaszbeadvány kapcsán vizsgálta az APEH honlapján található vagyonadó-kalkulátor működését. A kalkulátor használatakor az interneten keresztül nem azonosított felhasználónak a saját nevében és a saját ingatlanjára nézve kell pontos adatokat megadnia. Ezen adatokat az APEH hat évig megőrzi, és úgy tekinti azokat, mint a nyilatkozó felhasználó személyes adatait, továbbá egy adóeljárás során azokat figyelembe veheti.

Az adatvédelmi törvény alapján közérdekű adatoknak minősülnek a vagyonadó-kalkulátort működtető kritériumrendszer alapjául szolgáló információk. Bárki számára minden további jogkövetkezmény és adatrögzítés nélkül is lehetővé kell tenni, hogy az ingatlanjával kapcsolatos adófizetési kötelezettségéről tájékozódhasson. Előzetesen és teljes körűen nyilvánossá kell tenni a kalkulátorhoz használt információkat, ilyen módon lehetőséget biztosítva bárki számára az ingatlan forgalmi értékének az adóhatóság által is elfogadható meghatározásához – állapította meg Jóri András az ombudsman közleményében.

Pettkó szerint megbukott a vagyonadó-kalkulátor

Használhatatlan az APEH-kalkulátor, mert rosszul számol – véli Pettkó András. Az országgyűlési képviselő szerint nem állja meg a helyét az adóhivatalnak az az érve sem a kalkulátor használatára bátorítva a lakosságot, hogy egy utólagos vizsgálatnál akkor úszható meg a bírság, ha a kalkulátort használta az illető és az eredmény alapján adott be vagy nem adott be bevallást, az alapján nem fizetett vagy fizetett adót. Pettkó szerint az adóhatóságnak csak akkor lenne jogi lehetősége utólagos bírságolásra, ha egyértelműen bizonyítani tudná a forgalmi érték szándékos alulbecslését, ezt azonban bizonyítani gyakorlatilag lehetetlen. Mindezek miatt a képviselő azt kéri az APEH-től, hogy javítsa és tegye használhatóvá a vagyonadó-kalkulátort, másrészt pedig azt is el kell érni, hogy ne kérjenek regisztrálási kötelezettséget az állampolgároktól.

Nem felel meg a célhoz kötött adatkezelés követelményének az adatok rögzítése abban az esetben, ha az adózók számára az adatok rögzítése nélkül is nyújtható segítség adófizetési kötelezettségük teljesítéséhez – foglalt állást a biztos. Az adózó és adóhatóság közötti együttműködésnek ebben a fázisában nincs az adóhatóságnak olyan kötelezettsége, amely a bevitt adatok tárolását indokolná. Jóri András javasolja ezért olyan megoldás alkalmazását, amely lehetővé teszi az adózó számára a választást az adóhatósági adatrögzítés, valamint az egyéb, adatrögzítéssel nem járó számítási lehetőségek között. Ennek hiányában a honlap használatának önkéntessége nem valósul meg maradéktalanul, az adatkezeléshez szükséges jogalap hiányzik.

Aggályokat vet fel az adatok minőségével kapcsolatban, hogy az adóhatóság nem győződik meg a felhasználó kilétéről. Jelenleg az adatforrás meghatározhatatlan, és a megadott információk pontossága sem szavatolható. Az adatvédelmi biztos támogatja az adóhatóság azon törekvését, hogy az adófizetéshez segítséget nyújtson az adózóknak, ugyanakkor úgy véli, hogy határozottan el kell utasítani minden olyan magatartást a hatóságok részéről, amely az adózókat saját érdekeik védelme érdekében arra indíthatja, hogy a valóságnak meg nem felelő adatokat adjanak meg az alkotmányos kötelezettségük gyakorlásához szükséges tájékozódásuk során.

Próbálgattuk

Mint minapi cikkünkben magunk is rávilágítottunk, a vagyonadó-kalkulátor próbálgatása során több hibára bukkantunk. Az egyik az, hogy a számológép kéri az adóazonosító jelet és a használó személy nevét is, ám azt már nem szűri ki, ha a megadott adóazonosítóhoz más név tartozik. A vagyonadó-kalkulátor segítségével megtudhatjuk azt is, hogy valaki más lakását – a paraméterek ismeretében – mennyire taksálja az adóhivatal kalkulátora, és ezt viszonyíthatjuk a saját lakásunk becsült értékéhez. De kellemetlen helyzetbe is hozhatunk bárkit: az elvi lehetőség nyitott arra, hogy valakinek az adóazonosítójele és címe ismeretében az ingatlan adatait kozmetikázva téves értéket rögzítsünk. Ha az illető szintén használja saját adataival és az ingatlan tényleges paramétereivel a kalkulátort, és ő is elmenti a számítását, a rendszer mindkét eredményt tárolja. A kellemetlenség abból fakadhat, ha egy ellenőrzésnél aztán bizonygatni kell, hogy, mondjuk az ingatlan tényleg nyolcvan, és nem tíz éve épült, ahogy esetleges rosszakarónk az adatainkkal visszaélve esetleg felülértékeltette.

A tesztelésünk során úgy tűnt, hogy ha nem az Ügyfélkapun keresztül, tehát nem regisztrált személyként használjuk a kalkulátort, akkor a számológép akkor is kidobja a lakóingatlan megadott paraméterek alapján adódó becsült forgalmi értékét, amennyiben nem klikkelünk rá a mentés gombra, vagyis ekkor még anélkül is megtudhatjuk a lakóingatlan APEH által becsült forgalmi értékét, hogy az adatlap bekerülne az adóhivatal rendszerébe, eltárolná az adóhatóság rendszere. Így pedig eldönthetjük még, hogy be akarunk-e kerülni az APEH rendszerébe és a megadott adatokat őriztetni akarjuk-e az adóhivatallal – ha igen, a mentés gombra nyomunk, ha nem, akkor nem.

Igen ám, de csak úgy tudjuk használni a kalkulátort, ha előtte egy tájékoztatót elolvasunk és az abban foglaltakat elfogadjuk, az "Elfogadom" gombra kattintunk. A tájékoztatóban pedig az szerepel, hogy az APEH rendszere naplózza, ha használjuk a kalkulátort. A tájékoztató alapján tehát az lehet a benyomásunk, hogy minden lépésünket, adatbevitelünket naplózza az adóhivatal rendszere, és nem csak akkor, ha az adatok bevitele után rányomunk a "Mentés" gombra. Erre utalhatott az adatvédelmi biztos, amikor kezdeményezte, hogy a vagyonadó-kalkulátor adatrögzítés és azonosítás nélkül is használható legyen.

Az APEH vizsgálja az ombudsman felvetéseit

Az ombudsman levelét az APEH ma délelőtt, a közlemény nyilvánosságra hozatala előtt kapta meg, és több javaslatot tartalmaz, mint maga a közlemény – mondta megkeresésünkre az APEH szóvivője. Bakonyi Ágnes hozzátette: Most tanulmányozzák az adatvédelmi biztos levelét és reményeik szerint hamarosan választ adnak rá, a javaslatokat pedig, amennyiben azok a jogbiztonságot, az adatvédelmet erősítik, minden bizonnyal beépítik a programba.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy korábban is írt nekik egy levelet az ombudsman, a kéréseit igyekeztek beépíteni a kalkulátorba. Ennek megfelelően került a részletes tájékoztató még a kalkulátor elé. Az ombudsman korábban is garanciát kért arra, hogy az APEH az adatokat önállóan tárolja, azokat nem használja fel más adókötelezettség kapcsán. Az adóhivatal így is jár el, külön szerveren tárolja a kalkulátort használó által megadott adatokat, ha az a mentés gombra nyom – jelezte Bakonyi Ágnes. A kalkulátor megengedi azt, hogy egy olyan személynevet írjunk be a kalkulátorba, amelyhez nem a megadott, de létező adóazonosító jel tartozik – ez pedig annak a bizonyítéka, hogy nincs összekötve a vagyonadó-kalkulátor az APEH egyéb adatbázisával, hiszen ha össze lenne kötve, akkor a program hibát jelezne, érzékelné, hogy az adóazonosító jelhez nem az a személynév tartozik – mondta a szóvivő.

Eddig 400 ezren használták a kalkulátort, ám csak kilencezren mentették is le az adataikat. Ahhoz, hogy később, egy esetleges APEH-ellenőrzés során a kalkulátor által kidobott számot bizonyítékként fel tudja mutatni az illető, az kell, hogy a valós, saját adatait kell szerepeltetnie a kalkulátor paramétereinél.