Aliz
6 °C
14 °C

Nagytulajdonos lehet a Malévban az állam

2010.01.27. 17:06
Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettes csütörtök-pénteki budapesti látogatásán nemcsak a Déli Áramlat Zrt. megalapításával foglalkoznak majd, hanem a most még orosz kézben lévő Malév sorsával is. A nemzeti légitársaság várhatóan visszakerül a magyar állam többségi tulajdonába, információink szerint Moszkvában azt szeretnék, ha ez a többségi tulajdon meghaladná a 75 százalékot.

Pénteken tartják a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottság soros ülését, amelyen várhatóan döntenek a 2007-es privatizálása óta orosz irányítás alatt álló – bár jogilag magyar magánszemélyek többségi tulajdonában lévő – Malév Zrt. sorsáról. Arról már korábban megszületett az elvi döntés, hogy a három éve 200 millió forintért eredetileg Borisz Abramovics orosz légügyi vállalkozó érdekeltségébe került cég visszaállamosítására a magyar költségvetés 19 milliárd forintot költ. Arról is döntöttek korábban, hogy Moszkva és Budapest együtt menti meg a súlyos pénzügyi és tőkehelyzetben lévő céget, ám ennek pontos módjáról még nem született megállapodás.

Az Abramovics-érdekeltségből időközben az orosz állami tulajdonban lévő VEB bank kezébe került légitársaságot Moszkva túlnyomóan magyar kézben szeretné látni a jövőben. Mindez az információink szerint a gyakorlatban azt jelenti, hogy az oroszok – akik tudomásunk szerint a múlt év végén ismét tettek pénzt a cégbe – 75 százalékot meghaladó magyar tulajdonosi részesedést javasoltak. Az egyeztetések most arról folynak, hogy a már elhatározott 19 milliárd forintos kereten belül milyen eszközökkel oldják meg az ilyen mértékű tulajdonszerzést.

Most az tűnik biztosnak: a költségvetés nem engedi el a Malév vele szemben fennálló – becslések szerint 20 milliárd forintot is meghaladó – különféle adósságait, köztük adótartozását. Ehelyett az állam készpénzzel száll be a cégbe, méghozzá úgy, hogy ezzel az összeggel várhatóan megemelik a légitársaság tőkéjét – akár úgy is, hogy előtte leszállítják azt –, és a cég a friss pénzből megfizeti a köztartozásait. Várhatóan elengedik viszont azt a 32 millió eurós (9 milliárd forintos) garanciát, amit a VEB banktól követelhettek volna a privatizáció óta nem teljesített vállalások fejében.

Arról, hogy ez a forgatókönyv megvalósulhat-e, és ha igen, pontosan milyen részletekkel, pénteken meg kell születnie a döntésnek. Az erről szóló kormányhatározat ugyanis január 31-ig adott időt arra, hogy aláírják a visszaállamosításhoz szükséges megállapodásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?