Kemény pornó, Rom-Mánia, Balatonring

2010.02.22. 07:45 Módosítva: 2010.02.22. 16:13
Hivatalos életrajza szerint az ingatlanüzletben meggazdagodott, 54 milliárd forintosra becsült magánvagyonával az ország 10. leggazdagabb emberének számító Kovács Bence János több mint húsz éve, 18 éves korában hagyta el az országot, és Spanyolországban csinált karriert. Ehhez képest a kilencvenes évek elején újságíróként, a kétezres évek elején pedig filmesként tevékenykedett Magyarországon, és zűrös ügyeket hagyott maga mögött a Grupo Milton elnöke.
Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke
Kovács Bence János,
a Grupo Milton elnöke

Kovács Bence János 1970-ben született, és a 87 céget összefogó spanyol központú Grupo Milton Holding és a Logistic Land elnöke. Az ingatlanfejlesztés mellett az építő-, és az energiaiparban is érdekelt, magyar-spanyol kettős állampolgárságú üzletember alig 18 évesen hagyta el az országot, kalandvágyból vette a nyakába a világot. Afrikán és Németországon keresztül vezetett az útja Spanyolországba, ahol tizenöt éve kisebb ingatlanok vásárlásával indult a karrierje, kezdetben elhagyott narancsültetvényeken épített lakóparkokat. Ebből nőtt ki aztán a Grupo Milton vállalatbirodalom, amely Magyarországon a Balatonring mellett a pátyi golflakóparkban, és egy országos logisztikai és ipari parki hálózat fejlesztésében is érdekelt.

Legalábbis ez áll a Népszabadság A 150 Leggazdagabb Magyarországon című kiadványában szereplő Kovács Bence János életrajzban, amiben 54 milliárd forintra becsült magánvagyonával az üzletember két éve a tizedik leggazdagabb magyarként szerepel. De nagyjából ez hangzott el, jelent meg az RTL Klub Fókusz című műsorának riportjában és számos újságcikkben is, amelyek a néhány éve a teljes ismeretlenségből felbukkant, spanyol-magyar kettős állampolgárságú milliárdos portréját próbálták felfesteni. Az így bemutatott Kovács Bence János a Balatonring néven épülő sávolyi gyorsasági motorversenypálya arca, a beruházást bonyolító cégcsoportja, a Grupo Milton pedig a Balatonring Team nevű magyar MotoGP-csapat fő szponzora.

Az Index birtokába jutott, és az általunk felkutatott információk szerint azonban a hivatalos Kovács Bence János-életrajz nagyvonalúan elsiklik a milliárdos üzletember múltjának kevésbé dicsőséges, a sikertörténetbe nem igazán beilleszthető szakaszai felett. Összehasonlító életrajzkutatásunk szerint Kovács a kilencvenes évek első felében és a kétezres évek első felében is Magyarországon dolgozott, és újságíróként, majd filmesként zűrös ügyeket hagyott a háta mögött.

Újságíró volt a Nimródnál

Csekő Sándor, a Magyar Vadászlap főszerkesztője az 1980-as évek végén ismerte meg Kovács Bence Jánost, aki érettségi után gyakornoknak jelentkezett a Nimród című vadászújsághoz, amelynek akkor Csekő főszerkesztője volt. Szerinte Kovács Bence János (aki akkoriban inkább csak a Jánost használta, és Janiként ismerték) nagyon jó fellépésű, behízelgő modorú, jó képességű fiatalembernek látszott, de az újságírói karrierje nem tartott sokáig, mert hamarosan zűrös  ügyekbe keveredett. Kollégáitól és vadászoktól különféle, később légből kapottnak bizonyult indokokra hivatkozva kisebb-nagyobb összegű baráti kölcsönöket vett fel, amiket gyakran elfelejtett visszafizetni.

Kezdetben erdélyi medvevadászatok, majd afrikai vadászszafarik szervezésébe bonyolódott, és tehetős magánszemélyektől előlegeket vett fel repülőjegyre és egyéb kiadásokra, de a pénzt a saját céljaira fordította. Jó nevű vadászatszervező, vadhúsfelvásárló cégeket is becsapott.

"Nagyon érdekes, hogy miért nem jelentették fel Kovács Bence Jánost. Sokan szégyellték, hogy átverte őket, mások meg elhitték, amit terjesztett magáról, hogy halálos beteg, agydaganata van és a kölcsönkért pénzt a műtétjére gyűjti" – mondja Csekő.

eta mix

A Green Bullet Kft. és az ÉTA-MIX Kft. vadászatszervező cégek fizetett hirdetésben határolódtak el Kovács Bence Jánostól a Magyar Vadászlap 1993. december 7-ei számában, miszerint "a nevezett – bármit is állít, ír alá, vagy igazol – semmiféle hivatalos kapcsolatban velünk nincs és nem is volt, így semmiféle anyagi vagy erkölcsi felelősséget érte nem vállalunk, nem vállalhatunk. Sajnos csak későn jutott a tudomásunkra, hogy Kovács Bence János mindkét kft. nevével és jó hírével sokszorosan visszaélt és talán teszi ezt még akkor is, amikor ezek a sorok megjelennek."

Kovácsot végül mégis feljelentették, az ügyben nagy értékre elkövetett csalás, két rendbeli sikkasztás, öt rendbeli jelentős értékre elkövetett csalási kísérlet, és hat rendbeli magánokirat-hamisítás miatt vádemelési javaslattal fejeződött be a nyomozás – áll a Vadászlap 1994. szeptember 13-i számában. Csekő nagyon meglepődött, amikor spanyol ingatlanmilliárdosként tűnt fel a médiában egykori gyakornoka.

A Grupo Miltont több ízben megkerestük, hogy bocsássanak a rendelkezésünkre egy a sajtóban megjelentnél részletesebb életrajzot Kovács Bence Jánosról, ám ismételt kérésre sem kaptunk ilyet. Kilátásba helyeztek viszont rágalmazási és becsületsértési, valamint "rendkívül nagy összegű" kártérítési pereket, amennyiben "lejárató" cikket közölnénk a milliárdos üzletemberről.

Játékfilmet forgatott Ceausescuról

Egy 2003-ban keltezett, saját kezűleg aláírt önéletrajzában Kovács Bence (ekkoriban a Jánost nem használta forrásaink szerint) „végzettségem szerint agrár-szakember és belpolitikai újságíró, elhivatottságom és képzettségem szerint viszont filmes”-ként jellemzi magát. Az önéletrajz az MMK Játékfilmes Szakkollégiumához benyújtott pályázati anyag része volt, a Rom-Mánia című, Nicolae Ceausescu, az 1989-ben kivégzett román diktátor és családja életéről szóló, alacsony költségvetésű vígjáték forgatásához igényeltek 50 millió forintos támogatást a Cinema-film Kft., és romániai koprodukciós partnere, a Cinedom S.R.L. nevű cégek nevében.

Kovács Bence a Rom-Mánia című film forgatásán, 2003-ban
Kovács Bence a Rom-Mánia című film forgatásán, 2003-ban

Az MMK-nak 2003-ban benyújtott önéletrajzban egy szó sem szerepel semmiféle ingatlanvállalkozásról, Kovács Bence világutazóként jellemzi magát. Azt írja hogy 1988 és 2000 között 78 országot keresett fel, élményeket gyűjtött, reklám- és tévéfilmek írójaként, rendezőjeként dolgozott, továbbá több mint húsz forgatókönyvet hozott létre az eredeti helyszíneken kutatva olyan témákat, mint például Hemingway utolsó szafarija.

A Rom-Mánia című film aztán el is készült, és bár a pályázati anyagban és a forgatásról szóló korabeli újságcikkekben még Kovács Bence szerepel forgatókönyvíró-rendezőként, végül az operatőr, Nándori József nevén mutatták be az alkotást. Ennek a birtokunkba került, a Cinedom S.R.L. és Nándori József között 2003. májusában, vagyis az áprilisi forgatás után aláírt szerződés szerint az volt az oka, hogy Kovács Bence „jogtalanul írt alá a cég nevében szerződéseket és nyilatkozatokat”, „sorozatosan nem teljesítette sem fizetési, sem a film megvalósítása érdekében tett ígéreteit”, ezért a Cinedom visszavonta rendezői megbízását és „fontolóra veszi sorozatos visszaélések miatti rendőrségi eljárás kezdeményezését”.

onel
Kovács Bence önéletrajza, 2003

Egy 2003. júniusi keltezésű közjegyzői okiraton Kovács Bence János a Cinedom S.R.L.-ben lévő tulajdonrészéről is lemondott, az elkészült filmen nem is szerepeltették a nevét. Az ügyben többször is megkerestük Nándori Józsefet, ő azonban semmit nem hajlandó nyilatkozni az akkor történtekről, mert attól fél hogy valakik „rágyújtják a házat”, ha beszél.

Binda Tibor, a Cinedom román állampolgárságú akkori ügyvezetője azonban ma már egészen máshogy emlékszik, állítása szerint Nándori olvasatlanul íratta vele alá a Kovács Bencére nézve súlyosan elmarasztaló állításokat tartalmazó szerződést. Binda a Grupo Miltonon keresztül az Indexnek eljuttatott írásbeli nyilatkozata szerint Kovács Bence János a forgatáson mindvégig kifogástalanul viselkedett, és semmiféle visszaélést nem követett el, mielőtt kiszállt a produkcióból.

Megkeresésünkre a Grupo Milton sajtófelelőse elismerte, hogy Kovács Bence János részt vett a Rom-Mánia forgatásán, álláspontjuk szerint azonban nem visszaélések, hanem más üzleti elfoglaltságai miatt nem fejezte be a munkát Nándoriékkal.

Nem rendezett pornófilmet

Hogy a dolog még érdekesebb legyen, rábukkantunk egy pornófilmre is, amelynek a fényképes stáblistája alapján könnyen téves párhuzamot húzhatnánk a Rom-Mánia című játékfilmmel. A Bitch Witch Project című, 2002-ben forgatott kemény pornó opusz operatőre Joseph N., mindkét film zenéjét a Demonlord együttes jegyzi, a pornófilm hangmérnöke B. Your Ashek, a Demonlord énekesét pedig Jurásek Balázsnak hívják. Jurásek megkeresésünkre azt mondta, hogy valóban csinált filmzenéket Nándori József által forgatott pornófilmekhez, és azokat még ki is fizették, nem úgy mint a Rom-Mánia zenéjét, amivel a mai napig adósa a produkció.

Ben Coloman forgatókönyvíró-rendező, Bitch Witch Project, 2002
Ben Coloman forgatókönyvíró-rendező, Bitch Witch Project, 2002

A Bitch Witch Project című pornófilmet forgatókönyvíró-rendezőként egy bizonyos Ben Coloman jegyzi, aki a csapos epizódszerepében fel is tűnik az egyik jelenetben, és rendkívüli módon hasonlít Kovács Bence Jánosra. A Grupo Miltontól kapott tájékoztatás szerint azonban Kovács Bence János soha nem készített pornófilmet, és nem is szerepelt ilyesmiben, ezért a nagyfokú hasonlóság kizárólag a véletlen műve lehet.

35 milliárd adóforint

Aming azt korábban már megírtuk, az eredetileg beharangozott, Kovács Bence János és a Grupo Milton által beígért spanyol befektetők helyett túlnyomórészt a magyar állam pénzéből valósulhat meg a Balatonring sávolyi motorversenypálya, miután tavaly októberben kormányhatározat született arról, hogy az állami nagybank MFB Zrt. 15,3 milliárd forint államilag garantált óriáshitelt nyújt a beruházónak, és az állam tíz éven át további nagyjából 20 milliárd forint központi költségvetési forrást biztosít a MotoGP-futamok megrendezéséhez.

A 35 milliárd forintos döntést a KPMG tanácsadó cég megvalósíthatósági tanulmányára alapozták, amely a kormány álláspontja szerint igazolja a hatalmas összegű támogatás létjogosultságát. Az Index szeretett volna betekinteni ebbe a tanulmányba, ám a beruházó banktitkaira való hivatkozással az MFB és a Miniszterelnöki Hivatal is megtagadta közérdekű adatigénylésünket.

A Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet információszabadság programfelelőse, Hüttl Tivadar azonban úgy véli, hogy bár a 15 milliárdos MFB-hitelre valóban érvényes lehet a banktitok, a további 20 milliárd forintnyi állami támogatás esetében alkalmazni kell az üvegzsebtörvény szabályait, ezért a TASZ jogi segítségével pert indítottunk az MFB ellen a Balatonring megvalósíthatósági tanulmányának nyilvánosságáért.

Pátyon a helyzet fokozódik

Amint arról korábban szintén beszámoltunk, a Grupo Milton pátyi golflakópark nagyprojektje tavaly civil ellenállásba ütközött. A telki határában fekvő földterületeket a terézvárosi ingatlanpanamában is szereplő belga befektetők vásárolták fel, az agglomerációs törvény a befektetőknek kedvező módosítását a parlamentben Laboda Gábor szocialista képviselő érte el. A községben február 14-én népszavazást tartottak a tervezett fejlesztésről, amely 43 százalékos részvétel mellett eredménytelenül zárult, ugyanakkor a szavazásra jogosultak 66 százaléka elutasította az óriásberuházást. (Frissítés: Páty képviselőtestülete hétfőn délelőtt, cikkünk megjelenése után nem sokkal döntött arról, hogy a beruházást megvalósíthatja a Grupo Milton.)

A pátyi projekt ellen azóta többek között a Lehet Más a Politika (LMP) párt; Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa; és – törvényességi aggályokat hangoztatva – a Közép-Magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal állami főépítésze, Hajnóczi Péter is szót emelt, a beruházó mégis gőzerővel folytatja az előkészületeket. A pátyi képviselőtestület rendkívüli zárt ülésen, hétfőn tárgyalja a beruházásnak zöld utat adó, megalomán új szabályozási tervet, és a Kovács Bence János-féle Milton 2006. s.l. nevű spanyol céggel, a Grupo Milton anyavállalatával való együttműködési megállapodást. A polgármesteri hivatal elé a zárt ülés időpontjára több civil szervezet demonstrációt hirdetett.

A pátyi nagyprojekt ügyében tavaly decemberben Gulyás Dénes fideszes országgyűlési képviselő is felszólalt a parlamentben, kifogásolva hogy 350 ezer négyzetméteres luxus-lakóparkká nőtte ki magát az eredetileg golfpálya építésére indult projekt. Gulyás azt szerette volna megtudni, hogy áll-e állami támogatás a Grupo Milton ezen terve mögött? Gulyás kampánykiadványában most az áll, hogy a képviselőt ezen felszólalása miatt „a beruházás támogatói” életveszélyesen megfenyegették. Gulyás Dénestől szerettük volna megtudni, hogy kik és mivel fenyegették, de megkeresésünket azzal hárította el, hogy nem szeretné tovább feszegetni ezt az ügyet.

Erős politikai hátszélben

Amint arról már korábban is írtunk, a Grupo Milton kitűnő kapcsolatokat ápol a nagypolitikával mindkét oldalon. A cég bőkezűen támogatja a Fehérvár FC focicsapatot, amely az Orbán Viktor Fidesz-elnök által alapított felcsúti fociakadémiával is együttműködik. Támogatja a Grupo Milton az Ujhelyi István szocialista politikus érdekeltségi körébe tartozó szegedi kézilabdacsapatot is, miközben Ujhelyi a Balatonring projekt egyik kormányzati „mentora”, volt kabinetfőnöke és titkárságvezetője, Nagy Balázs pedig most a Grupo Miltonnak dolgozik.

Grupo Milton

A saját állítása szerint nyolcvanhét céget összefogó, spanyol központú Grupo Milton holdingot az interneten csak Magyarországon emlegetik, másutt nincs nyoma. A Grupo Milton spanyol és angol nyelvű honlapját 2008 februárjában jegyeztette be Mészáros Alexandra a Milton 2006 s.l. nevű spanyol cég nevében, és kizárólag magyarországi és romániai ingatlanprojekteket, elsősorban zöldmezős fejlesztési telkeket kínál. Az sem derül ki a honlapról, mely cégek volnának a spanyol holding tagjai. A valenciai székhelyű Milton 2006 s.l. Magyarországon a cégnyilvántartás tanúsága szerint 2008 óta számos leányvállalatot alapított, elsősorban spanyol nevű ingatlan-projektcégeket. A Dun & Bradstreet üzleti adatbázisszolgáltató által rendelkezésünkre bocsátott spanyol céginformációk szerint a Milton 2006 s.l. nevű valenciai céget 2006-ban alapították, vezetői Kovács Bence János és Mészáros Alexandra, a cégnek velük együtt összesen három alkalmazottja van.

A másik mentor Suchman Tamás szocialista képviselő, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, aki pénteken úgy nyilatkozott, hogy a spanyol beruházó néhány napon belül aláírhatja az államilag garantált óriáshitelről szóló szerződést az MFB-vel. Nagy kérdés hogy Kovács Bence János zavaros múltjának ismeretében ez a rendkívül bőkezű állami támogatás mégis hogyan vállalható?

 A cikket itt lehet kommentálni