2,5 évre ítéltek egy gátlástalan adócsalót

2010.02.23. 15:31 Módosítva: 2010.02.23. 15:32
Jogerősen két év hat hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a kecskeméti férfit, aki egy autókereskedő céget felhasználva több mint 60 millió forint adó befizetését mulasztotta el.

A korábban már tizenkét alkalommal büntetett férfi vállalkozása, a GV-CAR Kft. 2004 szeptemberétől 2005 júniusáig 74 személyautót értékesített. A vádlott a társaság bevételeit azonban eltitkolta az adóhatóság elől, egyáltalán nem nyújtott be adóbevallást, és összesen 61,478 millió forint be nem fizetett általános forgalmi adóval károsította meg a költségvetést.

A férfi nem alkalmazott könyvelőt, a kft. könyvviteli nyilvántartásait nem vezette, nem tett eleget az áfabevallási és -befizetési kötelezettségének. Több esetben előfordult, hogy az elsőrendű vádlott az autók vevőinek számlát sem állított ki, csupán adásvételi szerződést készített.

A táblabíróság a vádlottat folytatólagosan elkövetett adócsalás, társtettesként elkövetett számvitel rendjének megsértése és társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek, és visszaesőként két év hat hónap börtönbüntetéssel sújtotta.