Soha nem volt még ilyen drága a benzin

2010.02.24. 07:43 Módosítva: 2010.02.24. 09:44
Nominálisan új történelmi rekordot döntött a benzin ára. Ma drágult az üzemanyag, a benzinár új csúcsa 324 forint literenként.

Ma nulla órától a Mol bruttó 6-6 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A Mol legutóbb két hete emelte a benzin árát három forinttal, a gázolajé akkor nem változott.

A mostani emelés mögött az olaj drágulása áll. Az árnöveléssel a benzin átlagára történelmi csúcsra nőtt, s elérte a 324 forintot. (Ez persze nominálisan igaz, ha az inflációval korrigáljuk a benzinárat, akkor a mostani reálértelemben még nem számít rekordnak.) A gázolaj átlagára 300 forint. Az autósok akár 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

A szlovénoknál olcsóbb lett, a horvátoknál csak kicsit nőtt az ár

Szlovéniában némileg olcsóbb lett a 95-ös benzin (312 forintnak megfelelő eurót kell egy liter 95-ösért fizetni), Horvátországban pedig egy lipával, vagyis alig 0,4 forinttal nőtt az ára (294 forintnak megfelelő kunába kerül egy liter benzin így) kedden - derül ki a két legnagyobb üzemenyag-forgalmazó honlapján közzétett adatokból.

Az új csúcsban mindenképpen szerepet játszott az év eleji jövedékiadó-emelés is. Az üzemanyagok jövedéki adója durván tíz százalékkal nőtt, ráadásul a jövedéki adóra még áfa is jön, így a kettő együtt év elején a benzin literenkénti árát 14, a gázolajét 9 forinttal dobta meg.

Az üzemanyagok adótartalmát tekintve a szomszédos országok közül a benzin esetében csak Szlovénia, míg a gázolajnál Szlovákia és Szlovénia áll előttünk.