Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Egymilliárdot buktak tegnap a devizahitelesek

2010.07.20. 13:57
Egymilliárd forinttal növelte a devizahitelesek terheit a tegnapi forintgyengülés, ennek ellenére nem tart katasztrófától a Generali elemzője. Vizkelety Péter szerint az ország akár egy évig is meglenne piaci források nélkül.

Nem torkollik beláthatatlan katasztrófába a forintgyengülés – valószínűsíti Vizkelety Péter a Generali makrogazdasági elemzője.

Szerinte bár a hazai fizetőeszköz tegnapi gyenglése - ha tartós marad - akár egymilliárd forinttal is növelheti a devizahitelesek törlesztési terheit, ez azonban nem valószínű. Az elemző szerint a helyzet 2-3 hónapos időtávon rendeződhet, korai a bedőléstől félteni Magyarországot. 

A 290 környékére zuhant forint melletti egymilliárdos többletterhet Vizkelety egy június eleji árfolyam-gyengülésekor készített elemzés alapján becsülte. Akkor úgy számolták, hogy a hazai fizetőeszköz árfolyamának 4-5 százalékos gyengülése esetén a havi kétmilliárd forintos nagyságrendet is elérheti a devizahitelesek törlesztő részleteinek emelkedése.    

Ha extrém esetben a következő egy évben nettó értelemben nem tudna az ország piaci forráshoz jutni, akkor sem kerülnénk csőd közeli helyzetbe - vélte az elemző. Szerinte hazánk kellő fegyelmezettség mellett képes magát finanszírozni, az átmeneti nehézségek esetére pedig rendelkezünk megfelelő tartalékokkal.

A tegnapi kamatdöntés kapcsán a szakember úgy fogalmazott: A jelenlegi 5,25 százalékos szintről nemigen látnak esélyt a további csökkentésre. "Bízunk abban, hogy a jegybank által kilátásba helyezett kamatemelés elkerülhető" - tette hozzá.