Dobos Erzsébet lesz az ITD-utód vezetője

2010.11.30. 16:34
A januárban az ITD Hungary helyébe lépő Nemzeti Külgazdasági Hivatal vezetője az ITD egyik mostani igazgatója, Dobos Erzsébet lesz – tudta meg az Index. Kinevezését szerdán jelenthetik be. Az ITD sorsa a kormányváltás óta meglehetősen hányatott volt: bár a Fellegi-minisztérium alá tartozott, egy ideig a Matolcsy-tárca finanszírozta, majd teljesen a Fellegi-tárca alá sorolták, januártól viszont átkerül Matolcsyék irányítása alá.

Mindössze félévet tölthet el az ITD Hungary Zrt. élén az állami cégeknél nyár elején végigvonuló MFB-kommandó egyik személycseréje során kinevezett Denéné Tóth Marianna. Formálisan azért, mert az ITD, mint ez korábban eldőlt, év végén megszűnik, tevékenységét januártól a Nemzeti Külgazdasági Hivatal látja el.

Gyakorlatilag viszont azért, mert információink szerint ennek az új hivatalnak a vezetője nem az eddigi ITD-vezér, hanem a társaság egyik igazgatója, Dobos Erzsébet lesz (bár a döntést hivatalosan még nem jelentették be, lapunk úgy tudja, ez szerdára várható). Dobos Erzsébet az ITD honlapján található információk szerint 2002-ben szerzett külkereskedelmi diplomát a Budapesti Gazdasági Főiskolán, Erasmus-ösztöndíjas volt a hollandiai Hogeschool Brabant egyetemen. A diplomája megszerzése után az ITD-nél, majd az Euro Info Központban dolgozott, utóbbinak 2004-től a vezetője volt ez év elejéig, akkortól vezeti a két korábban különálló részleg összevonásával létrehozott Vállalatfejlesztési és európai hálózati (Enterprise Europe Network) igazgatóságot.

Az ITD külgazdasági hivatallá átalakítása nemcsak azzal jár egyébként, hogy a dolgozói kormánytisztviselők lesznek. A korábbi hírek szerint jelentősen csökkenni is fog a létszáma – az Opten cégtárának adatai szerint a cégnél jelenleg 264-en dolgoznak –, és változik a felügyelő minisztériuma is.

A befektetési ügynökség sorsa meglehetősen hányatott a júniusi kormányváltás óta: a vagyontörvény a Fellegi Tamás vezette fejlesztési tárca alá sorolta, de úgy, hogy a finanszírozása a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca feladata volt. Miután októberben a kormányon belüli Fellegi-Matolcsy ütésváltás-sorozat egyik fordulójában kiderült, hogy az ITD hónapokig nem kapott pénzt, a finanszírozása is az NFM-hez került.

Januártól viszont a külgazdasági hivatalt már a Matolcsy-minisztérium felügyeli (igaz, a nemzetgazdasági minisztert ugyanakkor nemrégiben kigolyózták a Magyar–Kínai Gazdasági Vegyes Bizottság magyar elnöki posztjáról, utódja éppen Fellegi lett). Így tudomásunk szerint már Dobos Erzsébetről is az NGM-ben döntöttek, vannak olyan információink, hogy Nagy Róza államtitkár, a kereskedelmi és iparkamara magyar-orosz tagozatának korábbi elnöke választotta ki Dobost.