16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 2
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 1
Mexikó 2

Megsemmisítették a Költségvetési Tanácsot

2010.12.06. 20:18
A jelen állás szerint két független Költségvetési Tanácsot eredményező módosító javaslatot szavazott meg a parlament kormánypárti része, de így is beszántják a mai intézményt, a stábot szélnek eresztik. Egy másik törvénymódosítással felhatalmazzák a kormányt, hogy az elosztogathatja a telekomadóból befolyó 61 milliárdot.

A kormánypárti képviselők nem foglalkoztak a Költségvetési Tanács megszűntetésének szándékával kiváltott reakciókkal, megszavazták a mai Költségvetési Tanácsot gittegyletté silányító módosító indítványra. (A döntés ellen tiltakozott a svéd, holland, angol költségvetési hivatal vezetője, a piac hozamemelkedéssel és forintgyengüléssel honorálta a tervet a múlt héten, és a KT vezetői is élesen bírálták a tervet.)

Az elfogadott javaslat lényege, hogy a Költségvetési Tanács alakuljon át, a mostani három vezetőt váltsa fel a Fidesz-képviselőből ÁSZ-elnökké avanzsált Domokos László, Schmitt Pál államfő később megnevezett jelöltje és Simor András MNB-elnök által alkotott háromfős testület. A háttérszámításokat végző 40 fős szakértői stábot szélnek eresztenék év végével.

Hogy persze mi is lesz pontosan 2011. január 1-jétől, nem tudni, ugyanis az elfogadott módosító indítvány tartalmaz hibákat. Így például januártól valójában két Költségvetési Tanács lesz, mert a javaslat nem rendelkezik minden régi vezető visszahívásáról, hanem csak az elnökéről, és emellé kinevezi a Domokos-féle társaságot is. Valójában a három mostani vezetőt az Országgyűlés választotta meg kilenc évre, és vissza nem hívhatók, csak olyan esetben, ha bűncselekményt követnek el, vagy ha legalább fél évig betegség miatt akadályoztatva vannak a munkavégzésben.

A kormánynak várhatóan a jövő heti zárószavazáson kell valamilyen újabb javaslattal előrukkolni, hogy megpróbálja lezárni ezeket az elvarratlan szálakat. A KT-től elvett pénz sorsa viszont már holnap eldől, de még cigányszervezetek vezetői vitáznak a 825 milliós büdzsén.

61 milliárdot tíz nap alatt szétosztogathat a kormány

A kormánypárti képviselők egy másik nagy hatású döntést is hoztak. Elfogadták az idei költségvetési törvény módosítását, aminek értelmében a nemrég kivetett telekomadóból remélt 61 milliárd forintot a kormány rendelkezésére bocsátják. Ezt a december 20-ig befolyó pénzt az általános tartalékba helyezik, amiből a kormány szabadon költhet. A Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési ügyekért felelős megbízott helyettes államtitkára jelezte, hogy nemzetközi tagdíjakra, a rendőrség és a büntetés-végrehajtási intézmények tartozásainak kiegyenlítésére használják fel a 61 milliárdot. (Ezek a kifizetések nem lettek volna feltétlenül idén szükségesek.)

Az ügy érdekessége, hogy a kormány hetekkel ezelőtt úgy vezette be a három extraadó részeként a telekomadót, hogy azt mondta, ezek az idei, 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycél betartása miatt kellenek. Most azonban azzal, hogy el is költik a GDP 0,2-0-3 százalékára rúgó telekomadót, az derült ki, hogy mégsem kell a hiányterv teljesítéséért az extraadó, hiszen a bevételt még idén el is költik, így az egyenleget a lépés nem javítja.  • Tippek
  • Hírek