Lassú ez a kilábalás: 1,2 százalékkal nőtt tavaly a gazdaság

2011.03.11. 12:52
A magyar gazdasági növekedés továbbra is "egy lábra", a feldolgozóipari exportra támaszkodik, és a fellendülésnek még nem nevezhető, visszafogott tavalyi bővülési ütem az MTI által megkérdezett elemzők szerint csak lassan gyorsul majd.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte a GDP bővüléssel kapcsolatos legfrisebb adatokat. Tavaly a negyedik negyedévben - szezonálisan és munkanap hatással igazítva - 0,2 százalékkal haladta meg a bruttó hazai termék az előző negyedéves szintet, amely megegyezik az előzetesen közzétett adatokkal. Az éves alapon számított negyedik negyedéves GDP-bővülés mértéke - naptári hatás szűrésével - 1,7 százalék. Ez az adat (miként a nyers szám is) 0,1 százalékponttal kisebb az előzetesen közöltnél - írja a portfolio.hu. A tavalyi éves gazdasági növekedés 1,2 százalék volt.

Ez még nem fellendülés

Barta György, a CIB Bank makroelemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatok a növekedés fokozatos, visszafogott gyorsulását tükrözik, fellendülésnek még nem lehet nevezni. A növekedés továbbra is egyetlen lábra: a feldolgozóipari exportra támaszkodik, a belső kereslet továbbra is gyenge.

Nem meglepően a mezőgazdaság és az építőipar húzta lefelé a növekedést, a szolgáltatási szektor azonban már pozitívan járult hozzá a gazdasági bővüléshez. Az utolsó negyedévben elsősorban nem is az idegenforgalom, hanem inkább a logisztikai terület teljesített jól - tette hozzá.

Az elemző szerint az idén 2,6 százalékos növekedésre van reális esély, a magánfogyasztás lassan kezd magához térni, a növekedés jelentős része mögött azonban a bázishatás húzódik. A válságadók áthárítása és a hitelezési bővülés elmaradása azonban rontja a kilátásokat.

Barta szerint nem teljesen világos, hogy  a kormány mire alapozza a 2013-14-re várt 4-6 százalékos GDP növekedési előrejelzését, különösen a sáv felső széle tűnik túlzottan optimistának. Ezzel szemben az elemző reálisabbnak tartja azt a konzervatív, 3-3,5 százalékos GDP előrejelzést, amellyel a Széll Kálmán Tervet megalapozó háttértanulmány számol.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint idén 2,5 százalék lesz a növekedés, a fogyasztás várhatóan már nem csökken, stagnálás közeli, 0,5 százalék körüli mértékben bővül. A gazdaság húzóereje továbbra is a nettó export marad.

Lassít a Széll Kálmán

A 2012-re vonatkozó GDP előrejelzését kissé rontotta a Raiffeisen: a korábban várt 4 százalékos bővülést 3,5 százalékra mérsékelte, elsősorban azért, mert úgy ítélik meg, hogy a Széll Kálmán Terv növekedéslassító intézkedéseinek várható hatása meghaladja a növekedésösztönző lépésekét.

2013-14-ben 4 százalék körüli GDP növekedést tart elképzelhetőnek Török Zoltán, komoly exportbővülés mellett. Az akkorra beinduló autóipari beruházások ugyanis jelentősen hozzájárulnak majd a nettó export növekedéséhez - tette hozzá. Török Zoltán szerint a belső fogyasztás is lassan magához térhet, a szuperbruttó kivezetésével ugyanis javul a lakosság nettó jövedelme.