Surányi György: Váltsuk forintra a devizahiteleket

2011.04.07. 08:10

A  devizahitelek többségének forinthitellé alakításával, a havi törlesztőrészletek 30-40 százalékos csökkentésével, valamint a kilakoltatási tilalom fokozatos feloldásával is számol Surányi György, Barta György és Tomas Spurny közös, az fn.hu internetes portálon csütörtökön publikált, a lakossági devizahitelek kezeléséről, a lakáshitelezési rendszer helyreállításáról szóló tanulmányában.

Az írás szerint a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében az állam, a jegybank, az adósok és a bankok szoros együttműködése és áldozatvállalása is szükséges.

A szerzők a devizahitelek döntő többségének forintra váltásáról azt írják: megoldható lenne, ha a Svájci Nemzeti Bank piacon kívüli műveletben jelentős mennyiségű svájci frankot adna el euróért cserébe a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). Az MNB ezt az összeget - szintén piacon kívüli művelet keretében - továbbadná a kereskedelmi bankoknak, amelyek ebből visszafizethetnék svájci frank alapú bankközi kölcsöneiket, így lehetővé válna, hogy ügyfeleik tartozását forintosítsák.

A lépéssel az árfolyamveszteséget (a lakáshitel felvételekor fennállt árfolyam és a beváltáskori árfolyam különbségét) az ügyfelek kifizetnék, így a bankrendszer egészéből eltűnne a devizahitelezés jelentette kockázat.

A szerzők azt is indítványozzák, hogy az ügyfelek havi törlesztőrészletét állítsák vissza a válság előtti szintre, vagyis csökkentsék 30-40 százalékkal. Ennek módja az állami kamattámogatás, a futamidő meghosszabbítása és a kereskedelmi bankok áldozatvállalása. A csökkentett törlesztőrészlet előnyeiből a tanulmány szerint a fizetőképes adósok is részesülhetnének.