Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Júniusig lesz kész az adósmentő csomag

2011.04.28. 07:58

A kormány június elsejéig megállapodik a bankokkal a devizahitelesek megmentésének részleteiről - írja a Napi Gazdaság. A megállapodás keretében azoknál, akik 90 napon túli hátralékkal rendelkeznek ugyan, de az adósságcsapdából kilépve képesek rendezni helyzetüket, a kormány arra kéri a bankokat, hogy biztosítsanak lehetőséget az adósságkonszolidációra - mondta Cséfalvay Zoltán államtitkár a parlament devizahitelesekről tartott vitanapján.

A kormány ezzel tulajdonképpen (bár csak részlegesen) visszahozza a "tiszta lappal" elvet, amelyet a devizahitelesek megsegítését célzó eredeti Rogán-féle nyolc pont még tartalmazott. A bankok akkor élesen tiltakoztak. Az eljárás lényege: azoknál, akiknél a lakáshitel-adósság meghaladja ingatlanuk piaci értékét, a különbözetet el kellene engedniük a hitelintézeteknek.

Emellett még valamiféle lakhatási támogatást is folyósítanának a bankok - jelentette ki Cséfalvay. Ezzel az államtitkár szerint a pénzintézetek erősen érdekeltté válnak abban, hogy ne "döntsék" be adósaikat.

Ilyen lesz az adósmentés

A jelenleg is rendben törlesztőknél lépne be az árfolyamplafon. A második csoportba tartoznának azok, akiknél lehetővé válna a konszolidáció. A harmadik kategóriát pedig a szociálisan nehéz helyzetbe kerültek jelentik. Náluk az ingatlant állami, illetve önkormányzati bérlakássá alakítanák, amelyben azután bérleti díj fejében lakhatnának. Mint Cséfalvay hangsúlyozta: a rászorultság elvét nagyon szigorúan figyelembe kell venni és be kell tartani.

Az államtitkár elmondta, hogy a társadalom többsége nem képes önállóan, segítség nélkül lakáshelyzetének megoldására. A támogatáspolitikának azonban figyelembe kell vennie az eltérő igényeket és lehetőségeket. A saját tulajdonú lakásnál a segítséget a kormány - többek között - az előtakarékosság, a kamattámogatás révén adná meg.
A bérlakásszektorban is további differenciálásra van szükség. Megteremtenék a piaci alapú bérlakásépítés jogi és pénzügyi feltételeit és kedvezményes lakásbérleti programokat indítanának. A szociális problémák megoldásához pedig a rezsiköltségek szabályozása is hozzájárulhat.  • Vennék
  • Hírek