Horvát jogsegélykérelem Mol-ügyben

2011.07.06. 10:28

A horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult a magyar ügyészséghez a horvát félnél folyó, az INA olajtársasággal kapcsolatban lévő ügyben, a megkeresés kiadatási kérelmet nem tartalmaz, közölte szerdán a Legfőbb Ügyészség. A közlemény szerint a jogsegélykérelem értékelése folyamatban van.

A jogsegélykérelem a határon átnyúló ügyekben a hatóság a másik ország együttműködését kéri, ezen belül azonban lehet szó akár tanúk kihallgatásáról, nyomozati cselekményről, iratokba való betekintésről. Hogy pontosan mit kérnek tőlünk a horvátok és annak köze van-e Hernádi Zsolt személyéhez, arról a Legfőbb Ügyészség nem adott felvilágosítást.

Rosszat tesz a Molnak

A Mol papírok árfolyamát megviselték az elmúlt hetek eseményei: május közepe óta 15 százalékot vesztett értékéből, önmagához képest, és régiós szinten is messze alulteljesít. A keddi hírek hatására négy százalék feletti zuhanással indult a kereskedés, a részvényárfolyam a 20 000 alatti szinteket is megjárta. Bár a cáfolatok hatására, délután visszaerősödött az árfolyam, szerda délelőtt már ismét 20 050 forinton kereskedtek a Mol részvényeivel a Budapesti Részvénytőzsdén.

Mint ismert, kedden a Népszabadság azt írta, hogy Horvátország jogsegély keretében hivatalosan is kérte Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója előzetes kiadatását, a Mol, a horvát főügyészség és az igazságügyi tárca azonban cáfolta az értesülést.

Horvát lapok az Ivo Sanader volt miniszterelnök ellen folyó ügyészségi vizsgálat kapcsán az elmúlt hetekben azt állították: Hernádi Zsolt ellen is nyomozás folyik, vesztegetéssel gyanúsítják, mert állítólag tízmillió eurót fizetett Sanadernek, hogy megszerezze a Mol az INA irányítási jogát. A horvát ügyészség korábban nem erősítette meg ezt az információt, csupán azt közölte, hogy az Ivo Sanader elleni korrupciós vizsgálat során két újabb gyanúsított neve merült fel.