Varga: Eladhatja az állam a Mol-részvényeit

2011.07.22. 13:42
Elképzelhető olyan helyzet, hogy 2012 elején az ország biztonságos finanszírozásához arra lesz szükség, hogy az állam értékesítse a nemrégiben szerzett Mol-pakettjének egy részét, mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Gazdasági Rádiónak.

Továbbra is fontos érdek, hogy a magyar kormánynak az ország stratégiailag legfontosabb cégére rálátása legyen, ugyanakkor elképzelhető, hogy a Mol-pakett egy részét 2012-ben értékesíti az állam, mondta Varga Mihály a Gazdasági Rádióban.

Az államtitkár azt mondta: „nem szabad a kormányzati gondolkodásból kizárni, hogy a kormány ennek a részvénycsomagnak akár egy részét értékesíti, akár fokozatos értékesítésbe kezd, hiszen nem látjuk előre, hogy mi fog történni a devizafinanszírozásban, vagy a devizapiacokon".

Pozitív fejlemény

Mint ismert, a magyar állam idén májusban, 1,88 milliárd euróért vásárolt 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt az orosz Surgutneftegastól (Szurgutnyeftyegaz). A piac a bizonytalan hátterű cég kezében lévő pakett visszavételét pozitívan fogadta, elemzők azonban felhívták a figyelmet, a cég szempontjából nem kívánatos a túlzott állami tulajdon.

A papírok egy részének eladásáról már akkor találgatások kezdődtek, kormányzati részről azonban kitérő válaszokat adtak az ezt firtató kérdésre.  Fellegi Tamás az Indexnek azt mondta: “az, hogy nemzetgazdaságilag mi indokolt, az majd később dől el".

Mivel a cég alapszabálya szerint a Mol közgyűlésein legfeljebb tíz százaléknyi részvénnyel lehet szavazni, felmerült a gyanú, hogy a Mol közel negyedét tulajdonló állam esetleg a cég alapszabályának megváltoztatására törekszik, nagyobb befolyást szerezve ezzel a vállalatban. Ennek lehetősége, illetve az, hogy az állam a Mol befektetési politikájában esetleg nem tisztán üzleti szempontú megfontolásokat is érvényesíteni akar, az olajipari vállalat papírjainak árfolyamát is megviselték az utóbbi hónapokban, a Varga nyilatkozatot alighanem pozitívan fogadják majd a befektetők.

Csökkenteni kell az államadósságot

Varga Mihály a rádióban beszélt arról is, hogy folytatni kell az államadósság csökkentését, és ősszel további 2-3 százalékpont köré tehető GDP-arányos államadósság-csökkentést nevezett elképzelhetőnek. Elmondta: ha nagyon magas árfolyamon stabilizálódik a forinttal szemben a frank árfolyama, az kedvezőtlenül érinti a gazdasági növekedés alakulását, és akár 0,3-0,5 százalékponttal is ronthatja a növekedési képességet.

A banki visszajelzések alapján 25-30 ezer devizahitelesnek tud segíteni a kormány és a bankok adósmentő csomagja - mondta Varga Mihály, hozzáfűzve, hogy most mérik fel, hogy a nemzeti eszközkezelő hány lakást tud felszívni 2014 égéig. A tervek szerint 4-5 ezer lakás megvásárlásáról lehet szó a szociális bérlakás-program beindításával eddig az időpontig.

Az adórendszer átalakításával kapcsolatban azt mondta, hogy az az eredeti terveknek megfelelően halad tovább, egyedül az adójóváírás kivezetésének üteméről lehet vita. Az államtitkár azt támogatná, hogy az adójóváírás már 2012-ben szűnjön meg. A bankadóval kapcsolatban megjegyezte: 2013-tól Magyarország is áttér az Európai Unió által várhatóan addigra meghatározott átlagos bankadó mértékére.