Előd
9 °C
17 °C

MNB: Nem szabad veszélyeztetni a bankrendszert

2011.09.09. 14:58

Az MNB az elmúlt napokban számos javaslatot terjesztett elő a Kormány számára a hitelesek terheinek könnyítése érdekében. Az MNB most újra megerősíti, hogy csak olyan megoldás lehet megfelelő a hitelesek terheinek csökkentésére, mely nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását és működőképességét – áll a jegybank közleményében.

"A Magyar Nemzeti Bank célja, hogy a kormány és a jegybank, a PSZÁF és a bankok bevonásával, közösen találjon kivitelezhető és stabilitást biztosító megoldást a hitelesek terheinek csökkentésére. Az MNB csak olyan megoldások kidolgozását támogatja, amelyek a fizetőképes adósokat nem sodorják a nemfizetés irányába, valamint amelyek hatására a bankok tehervállalása nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását és működőképességét, amely a hazai gazdaság fenntartható fejlődésének egyik alappillére."

A közlemény ugyan nem reagál Lázár János mai bejelentésére, miszerint 180 forintos árfolyamon tennék lehetővé a frankhitelesek számára a végtörlesztést, időzítése aligha véletlen, közvetve pedig teljesen egyértelműen el is utasítja a Fidesz-frakció vasárnap kormány elé kerülő felvetését. A Lázár-féle adósmentés ugyanis egyfelől éppen a jelenleg jól fizető, azaz akár végtörlesztésre is képes adósokat mentené, a bankokra hárítva azok árfolyamveszteségének nagy részét, másfelől komoly, a 1,5 millióból csak 200 ezer adóssal kalkulálva is 260 milliárd forintos veszteséget terhelne a bankrendszerre. (A javaslatról és következményeiről részleteket itt olvashat.)

Simor András jegybankelnök szerdán egytízpontos javaslatcsomagot tárt Matolcsy György gazdasági miniszter elé. Úgy tudjuk, ennek egyik legfontosabb eleme a hitelek referenciakamathoz kötése lenne. Mint az Index arról részletesen is beszámolt, a jelenlegi svájci frank hitelek törlesztői mintegy tíz százalékkal magasabbak annál, mint amit piaci szakértők szerint indokolt lenne, a hozzánk hasonló helyzetben levő Lengyelország számaival összevetve is szembe tűnő a különbség.

A megoldást, ahogy a jegybank már egy évvel ezelőtti javaslatában, több szakértő is a referenciakamathoz kötött hitelekben látná. Az MNB egy évvel ezelőtt azt írta: a magyar piacon szinte egyeduralkodóvá vált az a gyakorlat, hogy a bankok egyoldalúan, egy viszonylag rövid kamatperiódus után, önkényesen, az ügyfél számára nem kiszámítható módon határozzák meg a következő időszak kamatát. Ezen nem segített a még a Bajnai-kormány alatt elfogadott magatartáskódex sem. A jegybank javaslata az volt, hogy a bankok kizárólag referenciakamathoz kötött hitelek vagy több évre rögzített kamatozású hiteleket kínálhassanak csak. Az MNB szerint meg lehet találni a módját annak is, hogy a referenciakamatokhoz kötött termékekre való áttérést a már meglevő hitelállomány adósainak is biztosítsák. (A jegybank javaslatairól további részleteket itt olvashat.)