Az E.On 11 ezer állást szüntet meg

2012.01.25. 15:03

Az E.On német energetikai óriáscég megszüntet 11 ezer állást, ebből hatezret Németországban, ötezret pedig külföldön, szerdai német sajtójelentések szerint. Hogy ez hogyan érinti a cég magyarországi energiatermeléssel, áram- és gázszolgáltatással, valamint földgáz-kereskedelemmel foglalkozó cégeit, arról megkérdeztük a magyar E.Ont is. A cégnél elmondták, egyelőre nem tudják, hogy az anyavállalat döntésének lesz-e hatása magyarországon és ha igen, az mekkora leépítést jelent majd.

A Magyarországon is érdekelt vállalat hónapokig tartó vita után állapodott meg a németországi szakszervezetekkel a létszámleépítésről. Az egyezség értelmében elbocsátás helyett mindenekelőtt a korengedményes nyugdíjazás jogintézménye révén csökkentik a létszámot. Azok számára pedig, akik nem tudnak nyugállományba vonulni, létrehoznak egyebek között egy olyan társaságot, amely korlátozott idejű munkaviszonyt kínál, és továbbképzésekkel, valamint munkaközvetítői és egyéb szolgáltatásokkal segíti a lehetőséggel élő dolgozókat az elhelyezkedésben.

A 2015-ig tartó leépítés során a jelenleg 85 ezer főt foglalkoztató vállalat alkalmazotti létszáma 11 ezerrel csökken. A cégvezetés számításai szerint a létszámcsökkentéssel a költségek éves szinten 1,5 milliárd euróval 9,5 milliárdra csökkennek.

A vállalatot elsősorban azért kell átalakítani, mert Németországban a kormány egy tavalyi döntése értelmében 2022-ig leállítják mind a 17 atomerőművet, e létesítmények többségében pedig az E.On meghatározó tulajdonos és az üzemeltető.

Magyarországon az E.On tulajdonában van többek között a gönyűi erőmű és a debreceni erőmű is. Dél-Dunántúlon az E.On tulajdonolta Dédász (EDD) végzi az elosztói tevékenységet és a cég az észak-dunántúli Édásznak (EED) és a tiszántúli Titásznak (ETI) is főrészvényese. A gázpiacon jelen van a kereskedelemben a tárolásban és az elosztásban is, fő tulajdonosa a Kögáznak és a Ddgáznak, övé a zsanai, marosi, kardoskúti, pusztaedericsi és a hajdúszoboszlói gáztároló. Az E.On Hungária cégcsoport több mint 5000 főt foglalkoztat Magyarországon.