Mi lesz a Malév nélkül maradt utasokkal?

2012.02.03. 12:53 Módosítva: 2012.02.03. 12:55

Pénteken ötvenegy Malév-járat indult volna a ferihegyi reptérről, ezeket mind törölték, több pedig már nem is indul. A légitársaság információs vonalai égnek, a pórul járt utasok futhatnak a pénzük után. A reptéren a Malév és a Budapest Airport munkatársai tájékoztató szórólapokat osztogatnak a várakozó utasoknak. Ebben az áll, hogy azok, akiknek a gépe délután négy óráig indult volna, sorszám húzása után a reptéri jegyvásárlási irodánál intézhetik az átfoglalásokat, vagy kérhetik vissza jegyük árát. Akiknek a gépe hat órán túl indulna, azoknak azt javasolják, hogy hagyják el a repteret.

Rendelet szabályozza

A kártalanítás során azok vannak könnyebb helyzetben, akik a leállást követő három napon belül, vagyis hétfő estig utaztak volna. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a cég segítségnyújtással még rendezi a helyzetüket, és hazahozzák azokat is, akiknek február 29-i érvényes menetjegyük van Magyarországra.

Aki azonban a leállást követő negyedik napon, vagy azt követően utazna a társasággal, illetve február 29-e után jönne haza, lehetséges, hogy csak külön jogi eljárás keretében tudja kifizetett jegyének árát visszakapni.

A kártalanítás és segítségnyújtás szabályait egy uniós rendelet részletesen szabályozza, de minden olyan utas vonatkozásában, akinek járatát törölték, nemcsak a fent említett három napos határidőn belül utazni szándékozókét. Ráadásul kártalanítás csak akkor nem jár, ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni. Itt pedig erről nincs szó.

Ki állja a számlát?

Kedd este hatkor lépett hatályba az a kormányrendelet, amely kétmilliárd forintot különített el a Budapesten vagy külföldön rekedt Malév-utasok kártalanítására. Az összeg azoknak az utazását hivatott segíteni, akik a jegyüket a leállás napját megelőzően vásárolták meg, és akiknek a Malév-járatra szóló menetjegye a leállás napján vagy az azt követő három napban érvényes. A Malév korábban többször hangsúlyozta, hogy különböző forrásokból érkezhet kártérítés. A cég korábban azt mondta, erre biztosítóktól, az utazási irodáktól, a nemzetközi légiszervezettől az IATA-tól és a hitelkártya társaságoktól számíthatnak, illetve a Malév letétei is fedezhetik ezeket.

Azoknak az utasoknak, akik kártyával vettek jegyet, be kell menniük a bankjukba és igazolni a vásárlást. A bankban elbírálják a kérését, majd szerencsés esetben az utasnak visszafizetik a pénzt, a kártalanítás azonban egy-másfél hónapig is eltarthat.

Az utazási irodákkal nehezebb a helyzet. A törvény szerint az utazási irodának is helyt kell állnia a partnere által nyújtott szolgáltatásokért. A jogszabályban ugyanakkor szerepel az a kitétel, hogy erre csak akkor köteles, ha a hibát az utazásszervező ésszerű elvárhatóság mellett sem láthatta előre. A Malév vezetősége azonban a folyamatos repülést hangsúlyozta még a héten is. Az utazási irodák így várhatóan megpróbálják majd elhárítani a kártalanítás felelősségét. Az irodáknak ráadásul erre pénze sincs, a vagyoni biztosítékuk elvileg csak a saját csőd esetén nyújtanak fedezetet.

A légitársaságok csődjére nem vonatkozik automatikusan az utasbiztosítás, ehhez egy külön csődbiztosítást is kell kötnie az utasoknak, de az utóbbi napokban Malév-jegyre ilyet már nem lehetett kötni. A lemondási biztosítás nem a járattörlésre vonatkozik, hanem az utas lemondási lehetőségét biztosítja betegség vagy más indok miatt.

Aki mindenképpen utazna

A Wizz Air fapados légitársaság csökkentett árú jegyeket ajánl fel tizennégy járatára azoknak az utasoknak, akik a Malév leállása miatt nem tudnak Budapestről, illetve Budapestre utazni - jelezte a társaság a péntek reggeli sajtóközleményében. A jegyeket a közlemény szerint rendelkezésre álló helyek függvényében tud biztosítani a légitársaság azoknak az utasoknak, akik 2012. február 13-án 24 óráig foglalják át jegyüket. Akik kedvezményes jegyeket vesznek, a repülés napján, az utasfelvételnél be kell mutatniuk a kinyomtatott elektronikus Malév-jegyet.

A Ryanair fapados légitársaság a múlt héten jelentette be, hogy március 12-én visszatér Budapestre, és öt brit célállomásra ismét lesznek járatai. Pénteken délután várhatóan bejelentik, hogy előrehozzák a budapesti járatok indítását.

A Malév ma reggeli leállásának hivatalos bejelentése nyomán az EasyJet is jelezte, hogy lehetőséget biztosít a reptereken rekedt utasoknak, hogy egy speciális ajánlat segítségével utazzanak. A társaság a Malév számos jelentős célállomásáról, többek között Párizsból, Londonból és Berlinből indít rendszeresen járatokat Budapestre, emiatt az utasok rövid időn belül elérhetik kívánt úticéljukat a légitársaság gépeivel. A telefonos jegyvásárláskor a Malévnél vásárolt jegy foglalási számát kell megadni, valamint a foglalás bizonylatát kell bemutatni a repülés napján, az utasfelvételnél.

De bérelhet autót is, aki mindenképpen utazna a Sixt Magyarország a Malév partnereként segítséget nyújt a járat nélkül maradt utasok számára, hogy elérjék célállomásukat, közölte a cég. Azok, akiknek Malév-jegyük vagy foglalásuk bemutatása ellenében, az azon megjelölt útra a Sixt az online elérhető aktuális kondícióihoz képest 15 százalékos kedvezmény mellett kínálja autókölcsönző szolgáltatását Magyarországon felvehető, és vagy itthon, vagy bármely európai Sixtnél leadható autókra. Ezen kívül a Volánbusz is fél áron kínál nemzetközi menetjegyeket azon utasoknak, akik Malév jeggyel rendelkeznek, de a légitársaság járatainak leállítása miatt már nem tudnak elutazni.

Több városból megoldható az utazás Budapestről más légitársasággal is, azonban néhány városba - főleg Kelet-Európában és a Balkánon - légi úton csak Malévval lehetett eljutni. Ilyen egyebek mellett Skopje, Szarajevó, Odessza, Pristina, Burgasz, Tirana, Marosvásárhely, Larnaca.