no

Orbán: Ülök az asztalnál, de nem jön az IMF

2012.03.08. 11:31 Módosítva: 2012.03.08. 12:34
A miniszterelnök szerint mi gyors hitelmegállapodást szeretnénk a nemzetközi szervezetekkel, és két hónapja várjuk, hogy tárgyalnak velünk, de hiába. Elégedetlen az Európai Unió vezetésével, kudarcként éli meg, hogy a MÁV átalakításába beletörött a bicskájuk, és azt mondja: vannak olyan fontos feladatok, amik végrehajtását még el sem kezdték.
DBELO20120308007
Fotó: Beliczay László

„A megsértett munkacsoportokkal ki kell egyezni, és a Bankszövetség előkelő helyen van ezen a listán” – mondta Orbán Viktor a kereskedelmi és iparkamara csütörtöki rendezvényén. A miniszterelnök szerint a „komoly feladatok egy részét még nem vittük végig, egy másik résznek pedig meg nem fogtunk hozza”. A kormányfő azt ígérte, a kamarával közösen március végéig áttekintik, melyek azok a reformok, amiket „még nem vittünk végig”. A kormányfő szerint ugyanakkor „azokat a tabukat, amelyeket le akartunk dönteni, már ledöntöttük”. A kormány nagy lendülettel állt neki a kormányzásnak, de szerinte a közvéleményben nem alakult ki egységes vélemény a gazdaságpolitika karakteréről.

„Mindannyian tudjuk, hogy 2002-ben éllovasok voltunk, és az évtized végére sereghajtókká váltunk. Az ország súlyosan eladósodott, 2010-ben többen éltek állami juttatásból, mint munkából. A kormány célja, hogy legalább 5,5 millió ember éljen munkából és fizessen adót” – sorolta, szerinte ez a kormány gazdaságpolitikájának legfőbb célja. 2010-ben 2,6 millió adófizető tartotta fenn az országot, ezen változtatni kell, ismételte az évértékelő beszédében elmondottakat. Szerinte kérdéses, hogy ezt a „gigantikus változtatást” mikorra sikerül megvalósítani. Ezt a kormány egyedül nem tudja elérni, ennyi munkahelyet nem tud teremteni. Ezt csak a vállalkozók segítségével lehet megvalósítani, mondta.

Hazánk 2010-ben egy süllyedőfélben levő ország volt, ahol havi 750 euró volt az átlagjövedelem, „amikor ezt a számot mondom európai vitapartnereimnek, azok általában hátrahőkölnek”. A miniszterelnök szerint széles középosztályra van szükség Magyarországon. Azt mondta, ezért vállalnak annyi konfliktust az egykulcsos adórendszer ügyében is, hiszen ez vezet a középosztály-központú magyar társadalomhoz, mint mondta, „tartsd meg az adórendszert, az is megtart teged”.

Orbán szerint ugyanakkor van egy nagy problémánk is, mert 2010-ben nemcsak a megörökölt rendszerrel kellett megküzdeniük, hanem időközben a nyakunkba zuhant egy válság is. Ami szerinte kis híján a szakadékba lökött minket. „Rosszabb állapotban volt Magyarország, közelebb volt a pénzügyi csődhöz 2010 májusában, mint Görögország” – tette hozzá. A miniszterelnök szerint hatalmas siker, hogy a kormány jelentős változtatásokat vitt végig a politikai stabilitás fenntartása mellett, hogy „Budapest utcái nem váltak Athénná”. Orbán nem ért egyet azokkal, akik szerint a külföldi érdekcsoportokkal szemben kizárólag radikális módon lehet fellépni, szerinte időnket nyílt vitára, máskor cselre van szükség.

DBELO20120308003

Az európai uniós pénzek felhasználásáról azt mondta: az előző kormány egy rendkívül bonyolult rendszert hozott létre, az új kormány ennek csak a hatékonyságát tudta javítani, alapjaiban nem tudta megváltoztatni, de ezeknek a változtatásoknak az eredményével sem teljesen elégedett. Számít a kamara segítségére, hogy tegyenek javaslatokat a rendszer átalakítására.

Orbán szerint az Európai Uniót nem segíti kilábalni a válságból, az a módszere, hogy a jókat bünteti, a gyengén teljesítőket pedig jutalmazza. „Ezzel a mentalitással egy vidéki kócerájt sem lehetne elvezetni”. Megismételte, amit már korábban elmondott: biztos abban, hogy egyetlen forintnyi támogatást sem fogunk elveszíteni.

Az IMF-tárgyalások kapcsán elmondta: a magyar gazdaságnak ma az az érdeke, hogy megállapodjon. „Én két hónapja ott ülök a tárgyalóasztalnál, csak nem jönnek” – utalt arra, hogy a tárgyalások elhúzódásáért szerinte kizárólag a nemzetközi szervezeteket terheli felelősség. A miniszterelnök a tárgyalások lehetséges tartalmáról azt mondta: nem a költségvetési egyensúly fenntartásáról lesznek viták, hanem a növekedésről. „Az a kulcskérdés, hogy lesz-e növekedés 2012-ben Magyarországon".

DBELO20120308012

A miniszterelnök egy kérdésre válaszolva elmondta: az évi 100 milliárdos állami bevételt jelentő e-útdíj bevezetésének késése miatt „nekem is van felelősségem [...] Azért vesztettünk némi időt, mert nem voltam biztos abban, hogy a fuvarozókkal meg tudunk állapodni. Ez egy politikailag rendkívül kényes csoport, a politikai stabilitás nehezen őrizhető meg, ha kamionosok állnak keresztbe az utakon”. Orbán beismerte, hogy a közösségi közlekedés átalakítására kudarcként tekint. „A MÁV átalakításába beletörött a bicskánk, vagy ha bele nem is törött, benne maradt”. A miniszterelnök most már nem csodálkozik, hogy annyi próbálkozás ellenére, eddig senki nem járt sikerrel, de „nekünk azért még talán van rá esélyünk”.