Így drágul a bankolás januárban

2012.11.12. 07:45 Módosítva: 2012.11.12. 09:11
A bankok többsége ügyfeleire hárítja a csekkadóként ismertté vált tranzakciós illetéket – derül ki a november elején közzétett, januártól hatályos kondíciós listákból. Azt mondják, a bankadó mellett megjelenő új teher fizetését nem tudják átvállalni, de vannak bankok, amelyek az adóköteles pénzmozgások egy részét nem terhelik meg. A Citibank 0 forintos számlacsomagjának négy év után befellegzett, de a banknál illetékmentes marad a kártyás vásárlás. Januártól emel a díjain az MKB, az OTP, a CIB, a Budapest Bank, az Erste, és a K&H. Az FHB és a Raiffeisen a januártól hatályos kondíciós listájában egyelőre csak a most hatályos 0,1 százalékos illetékkel számol, de ez változhat, ha a parlament megszavazza a tranzakciós illeték emeléséről szóló javaslatot.

Januártól háromezrelékes, tranzakciós illetéknek nevezett adó terhel majd minden készpénzfelvételt, a banki átutalások és a kártyahasználat után kétezrelékes sarc jön, az októberben bejelentett Matolcsy-csomagok részeként, amint a parlament megszavazza az erre vonatkozó törvényjavaslatot. A terhet, amit a kormány a bankoktól hajt be, várhatóan a banki ügyfelek fizetik majd. A legtöbbet általában az spórolhat, aki kerüli a készpénzhasználatot, és mindenhol kártyával fizet, ahol csak lehet (bár van olyan pénzintézet is, ahol a kártyás fizetésre is felszámítanak díjat).

Akik kivárnak

Mivel az egyezrelékesnek szánt tranzakciós adó emeléséről szóló javaslatról még nem szavazott a parlament, így vannak bankok, amelyek a két- és háromezrelékes (0,2 és 0,3 százalékos) kulcsokat még nem érvényesítették a hirdetményeikben.

Az FHB a jövő januártól hatályos hirdetményében például még csak az egyezrelékes emeléseket jelentette meg, és addig nem is lesz változás, amíg a törvény módosítását a parlament nem fogadja el. A Raiffeisen október 31-én közölte a januártól hatályos díjszabását (a kondíciós lista itt található pdf-ben), de a banktól azt a választ kaptuk: nincs kizárva, hogy lesznek változások a közeljövőben a frissen kijött módosító javaslat miatt, a tervezés még tart.

Az Erste szintén október utolsó napján közölte a 2013. január 1-jén hatályba lépő emeléseket, de később még itt is lehetnek változások. Itt is az látható, hogy a bank az új sarcot az ügyfelekre hárítja, de az emelés nem egységes mértékű, és eltérően érinti az egyes szolgáltatások díját – közölte a bank.

Az UniCredit Bank közölte: „Aa korábban ismertté vált részletek alapján a tranzakciós illeték rendkívül komplex lehetséges hatásainak értékelése, elemzése a vállalati és vállalkozói ügyfélkörre vonatkozóan nagyrészt lezárult. A 2013. január 2-án életbe lépő változásokról ügyfeleinket a jogszabályi előírásoknak megfelelően tájékoztattuk. A lakossági ügyfeleinket érintő hatások vizsgálata pedig már az utolsó szakaszában tart.”

A kártyával fizetők járhatnak jobban

A hazai bankok között a nullaforintos lakossági bankszámlával 2006-ban elsőként kirukkoló Citibanknál november 1-jén tették közzé a január 1-jétől érvényes díjszabályzatot. Ebből látható, hogy a bank már elfogadottnak tekintette a Matolcsy-csomagot, és a magasabb csekkadóval emelte a díjait. A bank azonban közölte, hogy bár a bankkártyás vásárlásokra is vonatkozik a bankot terhelő illetékfizetési kötelezettség, ezek a tranzakciók díjmentesek maradnak. Ezzel azok járnak jól, akik pénzük nagy részét kártyával költik el, vagy rászoknak erre.

Az OTP-nél a Tempó számlacsomag díjváltozásait hasonlítottuk össze. A számlavezetési díj változatlan marad, de átlagosan 10-20 forinttal drágulni fog a most sem ingyenes rendszeres átutalás a nem saját számlák között, a bankon kívüli forintátutalás, a csoportos beszedés és a bankfióki készpénzfelvétel is. A bank kérdésünkre közölte, hogy a kártyás vásárlás ingyenessége megmaradt, de ha a parlament elfogadja a véglegesenek szánt módosításokat, akkor az árazás változhat.

Az MKB Bank hirdetményének első oldalán leírja, hogy az elektronikus pénzmozgásokra 0,2 százalékos, a készpénz műveletekre (legalábbis a tranzakciós illetékkel terhelt tételeket) 0,3 százalékos drágítást léptet életbe, tehát egy az egyben áthárítja a tranzakciós illetéket. A 0,2 százalékos vonatkozik az eseti és állandó forint- és devizautalásokra, attól függetlenül, hogy papíralapon, vagy esetleg internetbankon, telebankon keresztül indítjuk - közölte a Bankrácio.hu.

A 0,3 százalékos többlet terhet a készpénzfelvételre kell megfizetni, attól függően, hogy milyen pénznemben veszünk fel pénzt, és, hogy bankfiókot vagy automatát használunk. Szerencsére a befizetésekre (legalábbis a pénztárira biztosan) nem kell plusz díjat fizetnünk. Az MKB a kártyás vásárlásoknál is kifizetteti az ügyfelekkel a 0,2 százalékos díjat.

CIB, Budapest Bank, K&H

A CIB is megemelte díjait, ha nem is annyira egyértelműen feltüntetve, mint az MKB, de tisztán látszik a trend. Például a Cibezz számlájuknál bankközi átutalás minimumdíja (interneten) eddig 0,16 százalék volt, ez most 0,34-re emelkedik. A különbség 0,18 százalék, tehát majdnem a teljes tranzakciós illeték mértéke. Ez az emelés az egyéb díjakra is érvényes ennél a számlánál, bár üdítő kivétel lehet, hogy a törvény szerint ha adott banknál saját számláink között vezetünk át pénzt, nem kell megfizetni a tranzakciós illetékt. A bankfióki készpénzfelvétel 0,42 százalékról 0,69 százalékra, a különbség 0,27 százalék, tehát az átterhelés itt sem teljes. A bank megtakarítási számlájának (Malacpersely) is hasonló mértékben emelkedik a díja - közölte a Bankrácio.hu.

A Budapest Bank is a számlacsomagok nagy részénél jól láthatóan drágít. Az eddigi ingyenes közüzemi csoportos beszedéseknél már 0,2 százalékot, maximum 6000 forintot kell fizetni (ez a törvényben rögzített plafon). Ez nem jelenti azt, hogy ezeket a kifizetéseket érdemes lenne készpénzben rendezni, a pénzfelvételre ugyanis nagyobb adóteher vonatkozik. A bank több számlánál nem szüntette meg az eddigi kedvezményeket, az ügyfelek például az Universo, Aktív és Kényelem számlacsomagoknál havi két ingyenes Budapest Bank-os készpénzfelvételt és egy ingyenes idegen ATM-felvételt kapnak a számlához - tudtuk meg a Banráció.hu-tól.

A K&H más utat választott, itt nem a tranzakciós díjak emelkednek, hanem a számlavezetés havidíja. Az alap számlacsomag díja januártól 390 forintról 540 forintra nő, az elektronikus és a nyugdíjasoknak szánt számlavezetési díjak is emelkednek. Aki viszont havonta legalább 150 ezer forintot utal a bankhoz, annak a Zéró számlacsomagban az átutalások és néhány készpénzfelvétel ingyenes marad.