Árpád
-2 °C
3 °C

Túl nagy hatalmat kaphat az APEH

2008.09.24. 13:15
Nagyon rosszul hangzik, hogy az APEH mérlegelési jogköre lényegesen kiszélesedik, az adózó kezébe pedig nem ad újabb védekezési eszközt a kormányat, vélik a PricewaterhouseCoopers adótanácsadói. A cégautóadó több sebből vérzik, az adócsomag nem segít a versenyképességen, teszik hozzá.

Több felettébb aggályos elemet is tartalmaz a jelenleg még javaslatként létező, a parlament előtt heverő adócsomag, amely azonban csak apró lépéseket tesz néhány területen jó irányba - így lehet összefoglalni a PricewaterhouseCoopers adótanácsadóinak véleményét a jövő évi adópakkról.

Kiszolgáltatottá válhatnak a cégek

Az APEH által alkalmazható becslés intézményét kiterjesztené a kormány, ráadásul a vállalkozás által kimutatott költségeknél a bizonyítási teher megfordul és a cégnek kell alátámasztania igazukat, ha az adóhivatal megkérdőjelezi a költségek valóságtartalmát. Az első dolog már önmagában is bizonytalanságot szül, a második újítás pedig különösen aggályos és nem áll összhangban a magyar szabályokkal – fogalmazott Erdős Gabriella, a PwC partnere.

Már most is az APEH jogában áll, hogy vitassa a kimutatásban szereplő adatok valóságtartalmát, tehát az adóhivatal már most is a szabálykerülők után tud menni, ám a bizonyítási teher megfordításával párhuzamosan az adózó nem kap új eszközt a kezébe, amivel igazát alá tudná támasztani. A vállalkozó számláin kívül nemigen tud mást letenni az asztalra, ám ezeket már eddig is letette – magyarázta a szakértő. Nem életszerű, hogy az adóhatóság becsülje meg egy-egy vállalkozás esetében, hogy mennyibe is kerül egy beruházás és hogy milyen költségek merülnek fel azzal összefüggésben. Ha pedig a cég vitatja az APEH megállapításait, akkor a bírósági útra terelt folyamat egyrészt költséges, másrészt hosszan tartó, harmadrészt pedig igen bizonytalan kimenetelű – világított rá Erdős Gabriella.

Sokkal pontosabban is kellene definiálni, hogy mikor fordulhat meg a bizonyítási teher egy ellenőrzés során, milyen módon és milyen esetekben kap az adóhivatal felhatalmazást arra, hogy becslést alkalmazzon, ellenkező esetben a cégek erősen kiszolgáltatottá válnak.

Gondok a cégautók adójával

A cégautóadó új formájában több kérdést is felvet – szögezte le Horváthné Szabó Beáta, a PwC igazgatója. Ugyan vagyoni típusú adóként határozza meg a jogalkotó ezt az elvonást, ám több esetben a jövedelem típusú adóként működhet, és így a jövedelem többszörös adóztatásához vezet. Amikor a cég munkavállalója a vállalkozás érdekében használja a gépkocsit, és ezért a 9 forintos kilométerenkénti költségtérítésnél nagyobb összegű térítést kap, akkor a munkavállalónak nemcsak cégautóadót kell lerónia, hanem ugyanezen ügylet alapján személyi jövedelemadót is a költségtérítés alapján. Ráadásul a teher ebben az esetben nem azt sújtja, akinek az érdekében az adó felmerült. Az adó a Munka Törvénykönyvével sincs összhangban.

Az új szabályozás kiterjeszti az érintettek körét, ezentúl már nem csak a magyar rendszámú autók tulajdonosai is fizetni fogják az elvonást, ezzel a kormány a megszaporodott szlovák rendszámú autók tulajdonosait kívánja elérni. A visszaéléseknek ugyanakkor teljes mértékben nem fog gátat vetni, őrült adminisztrációhoz fog vezetni, elképzelhető, hogy a cégek belföldi kiküldetési rendelvényeket gyártanak majd tömegével.

Nem javít a versenyképességen

Az élőmunkaterheknél kicsi mértékű csökkenést hoz magával a csomag, de ennél lényegesen nagyobbra lenne szükség, a versenyképesség ettől nem fog javulni - vélik a szakértők. Ám a magánszemélyek különadójának meghagyásával azokat bünteti a rendszer, akik magas jövedelmüket be is vallják - világítottak rá az adótanácsadók a változtatások visszásságára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?