Béla
12 °C
27 °C

Szerdán drágulás a benzinkutakon

2006.11.11. 10:17
Szerdán véget ér Mol kisebb megszakításokkal augusztus óta tartó benzinár-csökkentési sorozata. Az olajtársaság várhatóan 5 forinttal emeli a 95-ös benzin árát, amely az elmúlt három hónapban mintegy 50 forint lett olcsóbb. Szerdától a drágább kutakon ismét 270 forint fölött lehet a 95-ös. A gázolaj szintén 5 forinttal drágulhat.

"Ha már nem talál 300 forint alatt benzint, és szitkozódik emiatt, gondoljon arra, hogy minden egyes drágán vett literrel hozzájárul az államháztartás rendbetételéhez" - írtuk július 12-én.

A benzin ára augusztus 16-án kezdett csökkenni a történelmi rekordot jelentő, 300 forint fölötti árról. Szeptember közepére már 12 százalékos volt az árcsökkenés, a Mol hetente és alkalmanként 6-10 forintot is faragott az árakból. Az árcsökkentés üteme október közepétól literenként 3-4 forintra mérséklődött, és már volt olyan hét is, amikor nem változtatott árain a Mol.

Az utolsó árcsökkentés november 8-án volt, szerdán 2 forinttal lett olcsóbb a benzin. Internetes adatbázisok szerint mintegy negyven olyan benzinkút van, ahol most 250 forintnál olcsóbban, akár 243 forintért is tankolhatunk. Szerdáig - akkor ugyanis hosszú idő után újra árat emel a Mol.

Az elmúlt napokban ugyanis mind a benzin-, mind a gázolaj jegyzésárai jelentősen növekedtek a nemzetközi piacokon. Az irányadónak tekinthető benzin jegyzésár 4 százalékkal emelkedett a hét során, a forint erősödése azonban segített a hazai autósoknak, így a forintban kifejezett erősödés 3,1 százalékot tett ki. A gázolaj esetében hasonló tendencia volt megfigyelhető, dollárban 3,3, míg forintban 2,4 százalékkal emelkedett az árfolyam - írja a Portfolio.hu.

A lap szerint így hosszú idő után először ismét üzemanyagár növekedésre lehet számítani a hazai kutaknál is. Mind a benzin, mind a gázolaj 5 forinttal drágulhat. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb kúton ismét 250 forint fölötti árak lesznek - csak a legolcsóbbak maradhatnak ez alatt -, míg a legdrágabbakon akár ismét 270 forint fölé is emelkedhet az ár.