Mátyás
-6 °C
1 °C

Ezrekkel nőhet a frankos hitel törlesztője

2005.12.15. 10:02
A piaci várakozásoknak megfelelően kamatot emelt csütörtökön a svájci jegybank. Az alpesi ország alapkamat-szintje nem nőtt jelentős mértékben, 0,75 százalékról csak 1 százalékra változott. Ez is elég lehet azonban ahhoz, hogy a svájci frank több forintot erősödjön, ami azt jelenti, hogy többet kell majd fizetniük azoknak, akik devizában adósodtak el.
Nem okozott meglepetést a piacoknak a kamatemelés, a Reuters által korábban megkérdezett elemzők például szinte egyöntetűen a kamatszint növelésére számítottak. A svájci alapkamat tavaly szeptember óta nem emelkedett, a mostani döntés a szakértők szerint megfelel a világban mutatkozó globális kamatemelési trendnek.

Ezrekkel nőhetnek a kiadások

A kamatszint növelésének hatására ismét erősödhet a forinttal szemben az alpesi ország valutája. A svájci frank idén márciusban és augusztusban csak 155 forintba került, akik ekkor vettek fel frankalapú devizakölcsönt, azokat igen kedvező törlesztőrészletek csábították, hiszen a forinthoz képest olcsó és alacsony kamatszintű pénzben adósodtak el.

Mára azonban nagyot fordult a világ. A múlt heti Fitch-leminősítés után a frank ára 167 forintig emelkedett, és azóta is a 164-167 forintos sávban mozog, bár már októberben elérte időnként a 164 forintos szintet. A mostani kamatemelés hatására akár tartósan is a 168-170 forintig emelkedhet a frank árfolyama. A svájci fizetőeszköz nem sokkal a jegybank döntését követően napi rekordot ért el az az euróval szemben, így nem lesz meglepetés, ha a forinthoz képest is számottevően drágul.

A frankos hitelek törlesztőrészlete így akár ezres nagyságrendben is emelkedhet. Ha valaki augusztusban olyan frankalapú lakáshitelt vett föl, amely törlesztőrészlete akkor 77 500 forint volt - ami 500 franknak felelt meg -, annak a mostani kamatdöntést követően várható 168 forint körüli frankárfolyam esetén már 84 000 forint lesz a havi fizetési kötelezettsége. Ám a jelentős árfolyamkülönbség hatására már egy néhány tízezer forintos gépjármű-hitel törlesztése két-három ezer forinttal többe kerülhet. Emellett, hosszabb távon, a magasabb kamatszint hatására is emelkedhet valamennyit a törlesztési kötelezettség.