Milliós vacsora egy darura kötve

2008.04.23. 18:42
Belgium, Németország, Dél-Afrika és Dubai után Magyarországon is megjelent a Dinner in the Sky szolgáltatás. Egy darura kötött platformon, 50 méteres magasságban tarthatunk családi vagy üzleti ebédet, vacsorát. Egyszerre 22-en, egy bruttó két és félmilliós programban összesen akár 300-an ehetnek a levegőben.

Szerdán mutatták be a világ tíz legkülönlegesebb étterme közé beválasztott Dinner in the Sky szolgáltatást Magyarországon. Egy darura szerelt platformra egy 22 fős étkezőasztalt szereltek, a platformot 50 méter magasra emelik, és a vendégek ott fogyaszthatják el a megrendelt ételeket, miközben – feltéve, hogy nem tériszonyosak – a panorámában gyönyörködnek.

Volt már olyan, hogy egy vendég azt mondta, ő aztán fel nem megy, de amikor fenn volt, elmúlt a félelemérzete, mondja Juhász László, a magyarországi szolgáltatást végző cég vezetője. A biztonság egyébként is nagyon fontos eleme a működésnek, a darut és az asztalt ötszörös biztosítással kapcsolják egymáshoz – egy normál lift biztosítása csak másfélszeres –, a vendégeket ötpontos biztonsági öv rögzíti a székhez, csak a felszolgálók mozognak az ovális alakú asztal középső részén.

A magyar cégvezető tavaly tavasszal hallott először a Belgiumban indult vállalkozásról, júniusban találkozott először a tulajdonossal, és ősszel már aláírt szerződésük volt a magyarországi program elindítására. Persze nagyon komoly feltételeknek kellett megfelelnie, a darusoktól a cateringes cégen át mindenkivel előszerződést kellett kötnie, hogy a rendszer belga működtetője őt válassza a több magyarországi jelentkezőből.

A szolgáltatást világszerte jellemzően üzleti célokra veszik igénybe, de Dél-Afrikában például elsősorban turistáknak szerveznek vacsorákat. Volt már ötven méter magassában szervezett autóbemutató is, de arra is volt példa, hogy valaki egy ilyen körülmények között tartotta a 70. születésnapján az ünnepi ebédet.

Nálunk eddig elsősorban cégek jelentkeztek, az első rendezvény valószínűleg májusban lesz. Egy négyórás program áfa nélkül 1,5 millió, egy nyolcórás szintén nettóban 2,15 millió forintba kerül. Az, aki az utóbbi programot választja, egy normál menüsor 40-50 perces elfogyasztásával számolva akár 300 embert is jóllaktathat az egésznapos eseményen. Juhász László szerint ez fejenként 20-30 ezer forintos költséget jelent, ami nem több, mint bármilyen más exkluzív céges rendezvényé.