Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Nagyon drágul az üzemanyag

2008.05.13. 13:57
Csütörtökön 0 órától mintegy 8 forinttal emelkedik a gázolaj ára a Portfolio.hu értesülései szerint, miközben a benzin is literenként 5 forinttal többe kerül majd. Az emelés az olajpiaci folyamatok és a dollár erősödésének tükrében indokolható.

Pünkösdhétfő miatt a szokásoktól eltérően nem szerdán 0 órától, hanem csütörtökön 0 órától változtat a Mol az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárán, de a drágulás ezen a héten sem marad el. A Portfolio.hu értesülései szerint május 15-én, csütörtökön 0 órától a gázolaj bruttó nagykereskedelmi listára 8, a benziné pedig 5 forinttal emelkedik.

A drágulás azt jelenti, hogy ezen a héten csütörtökön a gázolaj már a bruttó nagykereskedelmi listaár szintjén is 312 forintba kerül majd literenként, míg a benzint 292,40 forintért kapják majd a forgalmazók. A lakosság számára ez azt jelenti, hogy benzint már szinte biztosan nem tankolhatunk sehol 300 forint per liter alatt, miközben a gázolajhoz 320 alatt nemigen juthatunk.

Mint ismeretes, egy héttel ezelőtt is emelés történt, a gázolaj ára négy, a benziné pedig három forinttal ment feljebb. A sorozatos emelések a világpiaci folyamatokkal teljes mértékben indokolhatóak, ugyanis a nyersolaj ára a múlt héten szinte folyamatosan történelmi csúcsokat döntögetett, miközben a dollárral szemen a forint is gyengült valamelyest (jobban mondva inkább a dollár erősödött a forinttal szemben).