Valér
-1 °C
0 °C

Szerdán már megint árat emel a Mol

2008.04.26. 09:23
Az olajárak ismét jelentős mértékben emelkedtek a hét folyamán, ami nyomot hagyott a nemzetközi benzin és gázolaj jegyzéseken is. Hiába a múlt heti 4-4 forintos emelés, a piaci folyamatok alapján a jövő héten a Mol várhatóan megint megemeli a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát is, aminek hatásait szerdán hajnaltól a kutakon is érezhetjük.

Az irányadó gázolaj jegyzésárak 3,5 százalékkal emelkedtek a mögöttünk hagyott héten. A dollár erősödése, illetve a forint gyengülése a negatív hatást még tetézte is egy kicsit, így a forintban 3,6 százalékos a drágulás. A benzin árának növekedése dollárban 1,8 százalék, forintban pedig 1,9 százalékos volt.

A benzin literenkénti ára jelenleg 288 és 310 forint között váltakozik, míg a dízelé 303 és 327 forint között. Ez azt jelenti, hogy szerdától a drágább kutakon a dízel ára ismét elérheti a 330 forintot, míg a benziné, ha drágul, a legolcsóbbak töltőállomásokon is 290 forint lesz.

Az alig két százalékos erősödés a benzin esetében a Portfolio várakozásai szerint legfeljebb csak 1-2 forintos áremelésre sarkallja majd a Molt, de az is lehet, hogy az olajcég változatlanul hagyja a tarifáit. A gázolaj esetében újra sor kerülhet egy 3-4 forintos emelésre is.

Az üzemanyagárak alakulása szempontjából a magyar lakosság számára a dollár múlt hét közepén kezdődött intenzív erősödése nagy veszélyt jelent. Igaz, a teljes képhez hozzá tartozik az is, hogy ez a devizapiaci folyamat általában az olajárak csökkenésével jár együtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!