Mátyás
-6 °C
1 °C

Szerdától megint drágábban tankolhatunk

2008.05.24. 10:50
Az olajárak ismét jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt hét során, ami természetesen az üzemanyagok piacán is éreztette a hatását. A piaci folyamatok alapján a jövő héten várhatóan ismét emelkedhet a benzin és a gázolaj ára a hazai kutaknál, ahogyan az történt az a múlt héten és a mostanin.

Az irányadó benzin jegyzésárak 5,7 százalékkal emelkedtek az elmúlt hét során dollárban kifejezve. A dollár gyengülése, illetve a forint erősödése azonban ezen negatív hatást érdemi módon tompította, így a forintban kifejezett növekedés 3,5 százalékos lett. A gázolaj esetében a növekedés kisebb mértékű volt, mindössze 3,7 százalékot tett ki dollárban mérve, ami forintban 1,5 százalékos pluszt jelentett - írja laptársunk, a Portfolio.hu.

A fentiek hatására a Portfolio.hu szerint a hazai kutaknál újabb áremelés lesz megfigyelhető a szokásos szerdai árváltoztatás során, melynek mértéke 3-5 forintos lehet. Emlékeztetőül: az üzemanyagoknál a múlt héten volt egy nagyobb drágulás, a benzin literenként 5, a gázolaj 8 forinttal drágult és rekordszintre emelkedett. Ezen a héten sem maradt el az áremelkedés, 2, illetve 4 forinttal nőtt az üzemanyagok ára.

Az egyelőre biztosnak látszik, hogy a benzin és a gázolaj kisker ára közötti különbség nem fog érdemi módon csökkenni a közeljövőben. A benzint a kutaknál nemigen lehet beszerezni literenként 310 forint alatt már most sem, a gázolajat pedig a kutak nagy többségénél 330 forintnál drágábban vehetjük literenként.