Edina
-12 °C
-3 °C

A piacokat hidegen hagyta a minisztercsere

2005.04.18. 16:28
Lényegében nem reagáltak a hazai piacok a pénzügyminiszter-csere bejelentésére: a forint és a BUX-index is kis mértékben gyengült ugyan, de az elemzők szerint ebben minimális szerepet játszhatott a váratlan kormányátalakítás. Az új miniszterrel szemben vegyesek a várakozások: egyértelműen szorosabb politikai beágyazódása a vezető kormánypártba egyaránt segítheti a költségvetés felpuhítását de a választások előtti féken tartását is.
A forint már csütörtök óta kis mértékben gyengült, a tőzsdeindex pedig ma reggel is eséssel nyitott, így nehéz megállapítani, hogy a minisztercsere bejelentése után folytatódó kis enyhe gyengülés mennyiben a már megindult folyamatoknak, és mennyiben a váratlan döntésnek köszönhető - mondták az Index által megkérdezett elemzők.

A forint már esésben volt

A forint várhatóan tartósan megmarad a 250 forint/euró árfolyam alatt, közép vagy hosszú távú hatásokat a pénzügyminiszter-váltástól nem várunk - mondta Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. A forinttal ma mintegy 50 fillérrel alacsonyabb, 248,50 ft/euró körüli árfolyamon kereskedtek, ám a gyengülés - mely alapvetően a dollár erősödése kiváltotta piaci folyamatokkal függ össze - már csütörtök-pénteken elkezdődött. Március közepe óta ugyanakkor kicsi, de összevissza mozgások jellemzik a forint árfolyamát, nincs egyértelmű trend - tette hozzá a szakértő. A bejelentés hírére az állampapírpiacon is emelkedtek a hozamok, de a változás kis mértékű volt.

Annak ellenére, hogy a váltás bejelentésekor megfogalmazott miniszterelnöki üzenet - miszerint mielőbb, a választásoktól függetlenül el kell indítani a reformokat - pozitív, a piacok és a külföldi elemzők inkább negatívan fogadták a váltást - összegezte tapasztalatait Nyeste Orsolya. A váltás a piacokon úgy csapódott le, hogy egy szorosabb politikai kapcsolatokkal bíró, Gyurcsány Ferenchez is közelebb álló személy került a pénzügyminiszteri székbe, ami nagyobb esélyt biztosít a választások előtt a lazább költségvetésre.

A politikai kapcsolat előny is lehet

Az, hogy Veres János politikai értelemben lényegesen jobban be van ágyazva MSZP-be, egyértelmű, de hogy ez mit jelenthet a későbbiekben, még kérdéses - véli ugyanakkor Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezériazga-helyettese. Mint mondta, az egyik lehetőség az, hogy az új miniszter valóban fogékonyabb lesz a felé megfogalmazott politikai kívánságokra, pártja óhajaira. Elképzelhető azonban az is, hogy éppen szoros kapcsolatai segíthetnek abban, hogy az MSZP könnyebben elfogadja, nincs lehetőség választási költségvetés összeállítására.

A szakértő szerint az új miniszter mozgástere rendkívül behatárolt, és az aligha valószínű, hogy a következő egy évben még érdemi reformfolyamatok indulhatnának el. Fontos lenne azonban az, hogy elinduljon mind a politikai, mind a szakmai közéletben egy valódi, ilyen irányú gondolkodás, hogy - bárki kerüljön is kormányra 2006-ban - egy új kormánynak már ne a populista választási ígéretekkel, azok teljesítésével kelljen foglalkoznia.

Tőzsde: az egész régióban esett

A tőzsdére a minisztercsere akkor hatott volna érdemben, ha egy, a pénzpiacokon kitörő pánik hatásai átértek volna, de erről szó sem volt. Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank elemzője azt emelte ki, hogy az egész régióban, sőt Európa-szerte is esés volt megfigyelhető a tőzsdéken: ennek - az ugyancsak már a múlt héten megfigyelhető folyamatnak - a hátterében az áll, hogy a csalódást keltő amerikai vállalati beszámolók, illetve az USA gazdasági növekedésének korábban várt mértékével kapcsolatos erősödő pesszimizmus a kötvénypiacokra hajtja a nagybefektetőket. Kora délutánig a 2,6 százalékot esett BUX-index mellett a varsói tőzsde 2, a prágai 1,7, a frankfurti 2,2 százalék mínuszban volt. Az elemző szerint az amerikai vállalati jelentések publikálásának jövő heti lecsengése után várható, hogy ismét nagyobb figyelem övezi majd a régiós piacokat.