Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kamatemelésre készülnek a bankok

2004.09.15. 17:24
A lakossági kamatok emeléséhez vezethez a Magyar Bankszövetség elnöke szerint a kormány azon döntése, hogy jövőre 24 százalékra emeli a pénzügyi szféra társasági adóját.
A pénzintézeti adó emelése diszkriminatív, sérti a versenysemlegesség elvét és a pénzügyi befektetők érdekeit - mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, miután Draskovics Tibor szerdán bejelentette: a pénzügyi vállalkozások nyereségadója jövőre 24 százalékra emelkedik, míg a többi vállalkozásé 16 százalék marad.

Erdei szerint a tervezett intézkedés negatív hatása máris érződik, a pénzintézeti részvények árfolyama jelentősen csökkent a tőzsdén. Az adó emelése hátrányos helyzetbe hozza a magyar hitelintézeteket a regionális versenyben is - hangsúlyozta. "Rossz üzenete van, s csökkenti a befektetők bizalmát, ha a megfelelő jövedelmezőséggel működő gazdasági szektorra extraadót vetnek ki, ez nem lehet módja a költségvetési hiány csökkentésének" - tette hozzá.

Kamatadót javasolnak

A tavalyi első negyedévhez képest több mint 14 milliárd forinttal többet, 72,9 milliárd forintot kerestek a hazai pénzintézetek az év első három hónapjában - derült ki júliusban a PSZÁF jelentéséből. A felügyelet szerint A szektor jövedelmezősége kismértékben mérséklődött ugyan, nemzetközi összehasonlításban azonban továbbra is nagyon jó. Ezt követően is megdöbbentően jó féléves eredményekkel álltak elő az idén a magyarországi hitelintézetek: többen megtöbbszörözték nyereségüket az egy évvel korábbihoz képest, a másfélszeres profit pedig egyáltalán nem számít szokatlan jelenségnek.A kedvező adatok mögött elsősorban a hitelezési aktivitás bővülése és ezzel párhuzamosan a kamatjellegű bevételek dinamikus növekedése húzódik meg.

A bankszövetség elnöke hangsúlyozta: az indirekt kamatadó bevezetését sokkal jobb és igazságosabb megoldásnak tartanák, s megfontolásra javasolják. Ez valamennyi betéti megtakarítási formára egyformán kiterjedne és szektorsemleges megoldás lenne. A kamatadó bevezetése csak elodázódik, az EU-előírások miatt előbb-utóbb sort kell keríteni rá - tette hozzá Eredei Tamás.

Kamatemelés várható

Úgy vélekedett: a nyereségadó emelése önmagában 8-10 százalékkal mérsékli a bankok nyereségességét, és leértékeli a pénzintézeti befektetéseket. "A bankoknak nem marad más választásuk, mint a kamatolló nyitása, vagyis a betéti kamatok csökkentése és a hitelkamatok növelése" - mondta, hozzátéve, hogy bankszövetség megvizsgálja a jogi lehetőségeket is.

Az elnök lát még esélyt arra, hogy az adótörvény vitája során szektorsemleges megoldás szülessen. Mint elmondta, a társasági adó mértéke az egyes EU-tagországokban jelentősen eltér, de arról nem tud, hogy egyes szektorokat az adó mértéke szempontjából megkülönböztetnének.

Arra a felvetésre, hogy az állam most visszaveszi a bankoktól, amit a lakáshitelek támogatása révén odaadott a szektornak, közölte: a hiteltámogatások alapvetően a lakosságnak szólnak, s három lépésben már jelentősen csökkentek. A kamatrés ezeken a hiteleken nem magasabb, sőt esetenként alacsonyabb, mint egyéb hiteltermékeken, s a bankok ezek révén nem jutnak extra bevételhez.

Az SZDSZ nem örül, de elfogadja a döntést

A társasági adó emelését a pénzügyminiszter által is elmondott indoklással elfogadja az SZDSZ. Horn Gábor az Indexnek úgy nyilatkozott, bár nem örülnek, tudomásul veszik, hogy az intézkedés szükséges a költségvetési egyensúly biztosítása érdekében. Hangsúlyozta, a társasági adó emelésének alternatívája a kamatadó bevezetése lett volna, ezt viszont a párt továbbra is határozottan elutasítja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?