Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem okoznak fennakadásokat az agrárdemonstrálók

2004.02.23. 11:49
Sehol sem okozott fennakadásokat a gazdák demonstrációja, pedig immár a Budapestre vezető szakaszokon is demonstrálnak. Közben a tárgyalások is folytatódnak. A Pest megyei gazdák nehezményezik, hogy úthasználati díjat követelnek tőlük.
A főváros környéki utakon hétfőn összesen hat helyen álltak fel a környékbeli és az ország más részeiről érkezett gazdák, hogy felhívják a figyelmet a mezőgazdaság gondjaira. Legtöbben az 5-ös út Budapest táblája mellett sorakoztak fel, mintegy 60 géppel, autóval.

Lassan érkezik a segítség az eső miatt

Tekintse meg képeinket!
Fóton, a régi budapesti úton reggel 15 autó és erőgép gyűlt össze, bár ahogy Török László szervező elmondta: az őrbottyáni, acsai, püspökhatvani gazdák jelezték, hogy már elindultak csatlakozni a tüntetőkhöz, ám az ónos eső miatt lassú a közlekedés. Vecsés mellett a 4-es úton 20-nál több géppel álltak fel a demonstrálók, hozzájuk csatlakozott 11 Hajdú-Bihar megyéből érkezett sertés- és baromfitartó, gépkocsival.

Százhalombatta mellett a 6-os úton csak 10 óra körül kezdődött a tüntetés, de 9 órakor már gyülekeztek a résztvevők. Az 51-es úton Dunaharasztinál is összegyűltek a környékbeli gazdák, például Taksonyból és Tasból. A péceli termelők most először kapcsolódtak be a demonstrációba: a 31-es út péceli bekötő szakaszán sorakoztak fel, több mint 30 géppel.

Nehezményezik a lassú tárgyalásokat

Obreczán Ferenc, a Pest Megyei Gazdakörök elnöke az MTI-nek elmondta: nehezményezik, hogy a kormány és a gazdák közötti tárgyalások lassan haladnak. "Alighanem taktikai megfontolásból a kormányoldal részéről felvetett támogatási keretek összege állandóan változik, nehezítve ezzel a tárgyalópartnerek tisztánlátását" - mondta.

Útdíj

Az elnök kifogásolta, hogy a múlt héten a tüntetőktől az útfenntartó úthasználati díjat kért. Elmondása szerint a Cegléd melletti tüntetőktől például három napra 43800 forintot követelnek.

Ötkilométeres konvoj

Kapuvár térségében öt kilométeresre nőtt a traktorokból és személykocsikból álló konvoj, a gazdák hétfői mozgó demonstrációjához mintegy nyolcvan jármű csatlakozott a késő délelőtti órákig a Győrt Sopronnal összekötő 85-ös főúton - tájékoztatta az MTI-t a rendőrség.

Heves megyében két helyszínen, a 33-as és a 31-es főúton folytatódott hétfőn a gazdák demonstrációja összesen 38 gazda részvételével.

Csongrádban nyolc helyen tiltakoznak

Csongrád megyében nyolcra emelkedett hétfőn a múlt heti néggyel szemben azoknak a helyszíneknek a száma, ahol az egy hete tartó agrárdemonstráció résztvevői megjelentek járműveikkel; mintegy 500 teherautóval, traktorral és személygépkocsival vonultak fel a termelők. Továbbá a megye három nagy feldolgozója előtt demonstrálnak a termelők; Szegeden a Pick Szeged Rt. és a SOLE Hungária Rt., Szentesen pedig a Hungerit Rt. elé sorakoztak fel 3-5 teherautóval; a szűkös helyek miatt csak ennyi járműre kaptak engedélyt - mondta Szabó Lajos. Zala megyében kedden folytatják az agrárdemonstrációt a gazdák három helyszínen.

Nógrád: Szabadon hagyják a határt

Klikk a képre!
Nógrád megyében hétfőn csak Balassagyarmatnál zajlik a félpályás útlezárás, az útviszonyok miatt elmarad a Salgótarján határába tervezett demonstráció; ezen a héten már csatlakozik a demonstrálókhoz a MOSZ megyei szervezete is - tájékoztatták az MTI-t a szervezők. Baksa Sándor, a salgótarjáni megmozdulás szervezője elmondta: hétfőn nem vonulnak ki a gazdák a somoskőújfalui határ közelébe, mert nem akarnak balesetet.

Fejér megyében hétfőn két újabb helyszínen - a 81-es főút móri szakaszán és a 7-es főút Lepsény-Polgárdi közötti szakaszán kezdtek demonstrációt a gazdák, és ezzel 9-re nőtt azoknak az útszakaszoknak a száma, ahol a félpályát a környékbeli termelők mezőgazdasági gépei foglalják e

Csütörtök helyett pénteken tüntetnek

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) által csütörtökre Budapestre, a Kossuth térre meghirdetett tiltakozásra egy nappal később kerül sor - tájékoztatta Filipsz László, a MOSZ titkára az MTI-t hétfőn. Elmondta: azért döntöttek az elhalasztás mellett, mert figyelembe vették a rendőrség érveit, amelyek szerint biztonsági okok - külföldi delegáció érkezése - miatt a tervezett napon csak korlátozott módon lehetett volna a demonstrációt megtartani.

Folytatódó tárgyalások

Bagi Béla az országos demonstrációs bizottság tagja elmondta: a tiltakozó akciók mellett a korábbi hírekkel ellentétben nem hétfőn délelőtt, hanem kora délután, 14 órakor folytatódnak a demonstráló gazdák és a szaktárca megbízottainak tárgyalásai. Bagi szerint ezeken a megbeszéléseken elsősorban a tejágazat gondjainak megoldásáról lesz szó, de hangsúlyozta, hogy a gazdák csak "csomagban" hajlandók megállapodni a problémák rendezéséről.

Gazdák az esőben
Tucatnyi traktor, egy-két személyautó jelenti a gazdademonstrációt a régi fóti úton. A reggel kilencre meghirdetett akció időben el is kezdődik, de a híradásokkal ellentétben nem a Budapestre bevezető oldalon parkolnak le a jórészt csömöri és veresegyházi gazdák, hanem az ellenkező oldalon. Igaz akkor sem volna nagyobb tumultus, ha a szembe sávban parkolnának. Török László szervező szerint az őrbottyáni, acsai, püspökhatvani gazdák jelezték, hogy már elindultak csatlakozni a tüntetőkhöz, ám az ónos eső miatt lassú a közlekedés. A Solton járt kollégának birkapörkölt jutott osztályrészül, Fótnál azonban csak zsíros kenyér lesz, az is csak ebédidőben, addig is teát szürcsölnek a tiltakozók a szakadó esőben.

Az elkeseredett gazdák elkeseredettségéből nem sok látszik: békésen üldögélnek a járó motorú traktorokban, néha letörlik az ablakot, ha látják, hogy Szabolcs izzítja a kamerát.

A tüntetést egyébként kivezényelt rendőrök biztosítják, ők azok, akik eldöntik, éppen melyik irányból jövők közlekedhetnek a szabadon maradt egy sávnyi útpályán. Egy csömöri gazda szerint azért pont ezt az útszakaszt választották, mert igazán nagy galibát nem akarnak okozni, viszont szükségét érzik, hogy elégedetlenségüket kifejezzék. Aztán kiderül, hogy nem ilyen egyszerű az egész. A gazdák bejelentették, hogy tüntetni akarnak a régi fóti úton, a rendőrség tudomásul vette, mert nincs más lehetősége, viszont a konkrét helyet nem a gazdák, nem is a rendőrök, hanem a Pest Megyei Közútkezelő Kht. jelölte ki.

A rendőrök a híradások szerint felkészültek arra, hogy Solthoz hasonlóan gyalogosokkal kiegészülve itt is lezárnák a teljes utat, ezért amíg tiltakoznak a gazdák, nem közlekedhetnek erre gyalogosok. Különösen nem zárt alakzatban, mert akkor talán még dugó is lehetne. De így egyáltalán nincsen, körülbelül ötpercenként váltanak irányt a rendőrök, és a Duna Plazánál már visszafelé sokkal nagyobb tumultus van, persze nem a gazdáktól, hanem az esőtől.