Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Jövőre eldőlhet, mikor lesz eurónk

2008.07.07. 16:51
A Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank vezetői közösen mutatták be az eurócsatlakozási terv kormány által is elfogadot első verzióját. A terv a felkészülés időszükségletére minimum három és fél évet szán, és nem jelöli meg a csatlakozás konkrét dátumát.

A közösen tartott sajtótájékoztatón Veress János kifejtette, hogy az euró bevezetésére egyfelől az uniós csatlakozási szerződésben vállalt kötelezettség, másfelől közös nemzeti érek. Mivel a felkészülés igen komplex feladat, ezért a gyakorlati felkészülést anélkül is el kell kezdeni, hogy a csatlakozásra konkrét céldátum lenne.

Az ismertetett, évenként felülvizsgálható átállási terv rögzíti az euró bevezetésének legfontosabb alapelveit. Magyarország egy ütemben vezeti be a közös pénzt, azaz adott év január 1-én az euró számlapénzként és készpénzként is megjelenik a forgalomban A kötelező kettős, azaz a forintban és az euróban egyszerre történő árjegyzés időszaka az átváltási árfolyam rögzítése után a lehető leghamarabb elkezdődik, és kötelezően az euró bevezetése után 6 hónapig, azaz június 30-ig tart. (Az átváltási árfolyam rögzítése megelőzi az euró tényleges bevezetését, Szlovákia esetében például holnap várható döntés, euróval pedig jövő januártól lehet fizetni.)

A forint az euró bevezetése után maximum egy hónapig marad forgalomban. A forintbankjegyeket húsz, az érméket öt évig lehet majd euróra áltani az MNB-ben. A szerződéseket nem kell újratárgyalni a pénzváltás miatt, azok jogfolytonosak. Az átállás során a termékek és szolgáltatások euróban rögzített árát úgy kell megállapítani, hogy az ne vezesen áremelkedéshez.

Simor András, az MNB elnöke szerint jövő év elején kezdik el a magyar euróérmék tervezését, és költségszempontok alapján megvizsgálják, hogy azokat Magyarországon vagy külföldön gyártsák-e. A jegybank kiemelt feladatának tekinti, hogy ösztönözze a gazdasági szereplőket, hogy a jelenlegi kedvezőtlen készpénz/számlapénz arányt a számlapénz irányába tolják el, mérsékelve a jelenleg a GDP növekedését meghaladó mértékben bővülő készpénzforgalmat. Az elkészült átállási tervet ősszel társadalmi vitára bocsátják, és évenként felülvizsgálják. Megerősítette, hogy legkorábban 2009-ben érdemes beszélni az euró bevezetésének dátumáról, ami a kiadott ütemterv alapján azt jelenti, hogy az ERM II. rendszerhez történő csatlakozást követő két éves lebegtetési időszakot és a féléves előcsatlakozási fázist feltételezve legkorábban 2012. január 1-jén történhet meg az euró bevezetése.

Az euró bevezetésének költségeiről nem készültek részletes becslések. A pénzügyminiszter véleménye szerint a lakosságot nem fogja számottevő költség terhelni. A költségvetési intézmények ez év végéig maguk állják a felmerülő költségeket, utána a költségvetési törvényben jelezhetik ezzel kapcsolatos igényüket. Veres János a készpénzforgalom csökkentésének lehetőségét elsősorban a banki infrastrukúra fejlesztésében látja.