Hermina
15 °C
27 °C

Euromoney: az OTP a legjobb bank Kelet-Európában

2008.07.02. 19:19
Az OTP Bank a legjobb bank a közép- és kelet-európai térségben, a londoni Euromoney idei regionális rangsora szerint.

A legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi szakfolyóirat júliusi számában közölt közép- és kelet-európai pénzintézeti elismerési listán – CEE Regional Awards for Excellence – a térségbeli legjobb külföldi bankcsoport címét az osztrák Raiffeisen International, az RZB csoport kelet-európai üzleti érdekeltsége kapta, de a legjobb helyi egyéni bank a régióban az OTP lett.

A Euromoney elemzése szerint jóllehet az OTP Bank Magyarországon régóta messze piacvezetőnek számít, "ennek ellenére sem ült elégedetten a babérjain": most már jelen van Bulgáriában, Horvátországban, Montenegróban, Szerbiában, Szlovákiában, Romániában, Oroszországban és Ukrajnában. Tekintve az utóbbi évek magyarországi "politikai és gazdasági nyüglődéseit", ez a terjeszkedés időszerű és bölcs döntésnek bizonyult, áll a vezető londoni gazdaságpolitikai magazin elemzésében.

A Euromoney adatai szerint az OTP külföldi tevékenysége adja a csoport konszolidált hitel-kinnlevőségi portfoliójának 43,9 százalékát, betétállományának 39,1 százalékát, és a csoportszintű nettó eredmény 25,3 százalékát. Az elemzés szerint az amerikai nem elsőrendű – subprime – jelzálogadósi körből kiindult válság nyomán a közép- és kelet-európai bankpiacon is nagyobbak lettek a kihívások, ez a piac azonban továbbra is igen jövedelmező.

A Raiffeisen International például, amelynek anyavállalata, az RZB a térségben legkiterjedtebb jelenléttel bíró külföldi pénzintézeti csoport, 2008 első három hónapjában minden idők legjobb negyedévi eredményét érte el: nettó profitja éves összevetésben 32,1 százalékkal 254,4 millió euróra emelkedett. Az RZB összesített vagyonának csaknem 50 százalékát a közép- és kelet-európai érdekeltségek adják, áll a Euromoney júliusi kiadásának elemzésében.

A legjobb térségbeli értékpiaci kibocsátás-szervező díja a JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoportnak jutott az idei listán. A ház 4,5 milliárd dollár összértékű kibocsátási portfolióval érte el az elismerést. A Euromoney kiemeli a Hrvatski Telekom távközlési cég 1,4 milliárd dollár értékű elsődleges nyilvános kibocsátását. A közép- és kelet-európai térség vállalategyesülési és -felvásárlási (M&A) piacának legjobb ügyletszervezője a Merrill Lynch lett a londoni folyóirat 2008-as rangsorában. A befektetési csoport tavaly áprilistól idén márciusig 27 M&A-tranzakciót bonyolított le a régióban, 39,3 milliárd dollár értékben, amivel 17 százalékos piacvezetői részesedést ért el.

Az OTP – az előző évek Euromoney-felméréseihez hasonlóan – magyar bankpiacon is a legjobb bank címét kapta. A magazin elemzése szerint az OTP a magyar piac minden szegmensében domináns szerepet tölt be, messze a legnagyobb magyarországi lakossági bank 4,6 millió ügyféllel, emellett több mint 200 ezer üzleti ügyfele is van. A legjobb magyarországi adósságpiaci ügyletszervező bank címét a BNP Paribas kapta, a legjobb értékpiaci forgalmazó a KBC Securities lett az idei kelet-európai Euromoney-rangsorban.