Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

247 alatt az euró

2008.05.16. 15:07
10 hónapos rekordszintre erősödött a mai kereskedés alatt a forint az euróval szemben. A hazai valuta árfolyama előbb csak benézett a 247-es szint alá néhány perc erejéig, volt, amikor 246,80 forintot ért 1 euró, aztán visszament a 247-es szint fölé. Délután fél négytől azonban már egy órán át 247 alatt volt az árfolyam, pedig a napot még 249,50 forint/eurós kurzuson kezdte.

A mai felértékelődés mögött külső tényezők állnak. A nagy lökést a svéd, dán és norvég jegybank összehangolt lépése adta meg: mentőövet dobtak az izlandi koronának azzal, hogy devizaswap-megállapodást kötöttek Izlanddal. Ennek nyomán szinte azonnal 4 százalékot erősödött az izlandi korona, ami a szintén feltörekvő piaci forintra - és úgy általában a feltörekvő piaci valutákra - kedvező hatást gyakorolt. Emellett pedig a szintúgy feltörekvő piaci valuta, a török líra felől is pozitív hírek jöttek: az ottani jegybank kamatemelésre szánta el magát, amit a befektetők értékeltek is.

Hozzájárult még egy technikai fejlemény is a hazai valuta felértékelődéséhez: az MTI tudósítása szerint kereskedők elmondása alapján egy londoni bankház 248 forintos euró árfolyamnál opciót hívott le, amely további forinterősödést generált.

A mai belföldi keresetadatok csak keveset nyomtak a latban a forinterősödést tekintve. Összességében ma ennek a három tényezőnek a hatására több mint 1 százalékkal értékelődött fel a forint az euróval szemben.