Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Tovább gyengül a forint

2008.07.23. 12:12
Két százalékot gyengült a forint három nap alatt. Az euróért reggel még 231,8-at, dél körül már 232,7-et kellett fizetni.

Némiképp váratlanul rántották meg ma délelőtt a nyitás után nem sokkal a forintot. A csendesnek ígérkező nap elején a hazai fizetőeszközből már 231,8 egységet kellett fizetni egy euróért a bankközi piacon – ilyen sokat utoljára hat napja adtak a szereplők.

A délelőtt folyamán aztán a gyengülés tovább folytatódott, és a 233-as szintről pattant visza kurzus. A 232,5/232,7 forint/eurós árfolyam már szűk két százalékos gyengülést jelent három nap alatt.

A gyengülésnek több oka is van. Tegnap a cseh korona felértékelődése ellen foglalt állást Zdenek Tuma, cseh jegybankelnök, ami az erősödésre játszó régiós szereplőket mintha kijózanította volna. Ez a feltörekvő piacon egyelőre a cseh, lengyel és magyar árfolyamot érintette.

Mindez ráerősített az amúgy is kialakuló fundamentális sztorira: a csökkenésnek indult olajárak és a Fannie Mae, Freddie Mac ügyek az inflációs félelmek felől újra a növekedési problémákra irányította figyelmet. "Van akkora recesszió aminél az inflációs kockázat már nem is olyan magas – és mintha most ehhez a ponthoz érkeztünk volna" – foglalta össze a formálódó piaci hangulatot Barcza György, a K&H vezető elemzője. Mindez azért érdekes, mert a sztori még nem egységes. A többi régiós valuta (török líra, rand) még nem gyengül, és egyelőre a tőzsdei hangulaton sem érződik ez a fajta borúlátás.

A devizapiacon viszont ezek a gondolatok elegendőek voltak ahhoz, hogy az erősödésre játszók profitrealizálása meginduljon. A forint két százalékot gyengült néhány nap alatt, igaz, a megelőző hónapok 14 százalékos nominális erősödéséből van hová engedni.