Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

3 hónapos csúcsra erősödött a forint

2008.04.07. 11:43
A koalíciós válság kellős közepén is háromhónapos rekordszintre erősödött a forint az euróval szemben. Délelőtt 11 órakor 254 forintot kellett adni 1 euróért a bankközi piacon, ami 2 egységgel erősebb árfolyamot jelent még a péntek délutáni szinthez képest is. Az éppen egy héttel ezelőtti kurzusnál pedig 7,5 egységgel ér többet a hazai valuta.

Az első látásra furcsának tűnő, határozott forinterősödés mögött alapvetően döntően a nemzetközi hangulatváltozás áll - magyarázza Németh Dávid, az ING Bank elemzője. Kifáradt a piac az elmúlt hetekben, amikor a nemzetközi hírek között alig volt pozitív kicsengésű. A kissé optimistává váló befektetői hangulatnak, illetve annak forintárfolyamra gyakorolt kedvező hatásának már a múlt héten is voltak jelei, amikor a hazai valuta egy-egy negatív hírre igazából nem tudott gyengülni - leszámítva a hétfői, a koalíciós szakadást karnyújtásnyi közelségbe hozó SZDSZ-nyilatkozatot. Pénteken a hazai piac egyenesen profitált abból, hogy viszonylag rossz hírek láttak napvilágot az Egyesült Államokból.

Beárazták még a világvégét is

Hiába szólt tehát az elmúlt hét szinte kizárólag a kormányválságról a magyar belpolitikában, ám a piac már a legrosszabb kimenetet is beárazta. Aztán jöttek a hírek Gyurcsány megerősítéséről, a kisebbségi kormányzásról, amelyek a kevésbé rossz kimeneteknek számítanak a piacon, a külföldiek amúgy sem stresszelték szét magukat a koalíciós válság idején.

A forint felértékelődésével párhuzamosan a tőzsde is felfele vette az irányt, a BUX a mai nap 1,3 százalékos pluszt szedett már fel. Az állampapírpiacon múlt hét elején befagyott a piac, ám azóta szépen lassan jönnek lejjebb a kötvény- és állampapírhozamok. Bár a forgalom nem nagy, de nincs az a kereslethiányos állapot.

A nemzetközi hangulatváltozás miatt természetesen nemcsak a forint értékelődik fel, hanem például az elmúlt hetekben igen ingatagnak bizonyult török líra, valamint a dél-afrikai rand és a lengyel zloty is.

A forint mostani hirtelen erősödésében egy technikai ok is szerepet játszott. Az erősödés elért egy olyan szintet, valahol 255,50 forint/eurós határt, amikor a gyengébb forintra játszó befektetők már olyan nagy veszteséget szenvedtek el, hogy a beállított pozíciózárási szint aktivizálódott és újabb euróeladásokat generáltak.

Örüljünk, hogy kaptunk egy-másfél hónapot

Németh Dávid úgy véli, most egy kis megnyugvás érkezhet el a piacra. Egy-másfél hónapig tarthat ki a nemzetközi piacokon az optimista hangulat az elemző szerint, persze, kisebb ingadozások elképzelhetők. Mégis a szakértő úgy véli, csak ha valami nagyon negatív hír nem lát napvilágot a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, a kedvező hangulat május elejéig-közepéig kitarthat.

Ilyen nagyon negatív hír lenne a forint szempontjából, ha előrehozott választások irányába fordulna a belpolitikai helyzet – ám erre vajmi kevés esély 1-1,5 hónap alatt. (A portfolio.hu múlt héten készített elemzői felmérésében ugyanakkor a többség úgy vélte, inkább jöjjön a Fidesz.) Ugyancsak jelentősen begyengítené a forintot, ha a vártnál sokkal rosszabb gazdasági növekedési, pontosabban visszaesési adatok jönnének ki az amerikai gazdaságról.

Németh egyébként azzal indokolja, hogy a kegyelmi állapotnak másfél hónap múlva vége szakad, hogy egyrészt idővel természetes korrekció fog lezajlani a pénz- és tőkepiacokon, másrészt pedig az amerikai hitelválságnak, illetve annak Európára való átterjedésének még nincs vége. Sőt, prognózisa szerint az amerikai gazdaság hosszabb ideig kerülhet recesszióba, mint ahogyan azt a piac többsége gondolja és az erre utaló rossz hírek napvilágra kerülésekor negatívba fordul a most kicsit derűlátó hangulat. Akkor pedig könnyen a mostani emelkedés előtti lokális minimumszintek alá is kerülhetnek az árfolyamok, részvényárak és tőzsdeindexek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!