Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A 7 hónapos forintcsúcs után gyengülés is jöhet

2008.05.13. 15:35
Javarészt a külföldi jó hírek segítették a forintot, hogy héthónapos csúcsra erősödjön. Ha masszívan áttöri a 250 forint/eurós szintet, akkor további felértékelődésen mehet keresztül, ám inkább az a valószínűbb, hogy elindul a 255-ös szint felé, véli az ING Bank elemzője.

Szinte kizárólag külső okokkal magyarázható, hogy a forint árfolyama már tegnap is benézett a 250 forint/eurós szint alá, sőt ma is járt ott, ami héthónapos csúcsot jelent. Amíg a múlt hét vége felé a feltörekvő piacokat (ebbe a csoportba sorolják hazánkat a pénz- és tőkepiaci befektetők) negatív megítélés övezte, addig mára ez már elmúlt. További tényező, hogy a közép-kelet-európai régió valutái is jól teljesítenek, tetten érhető tehát a régiós hatás is - sorolja a mostani felértékelődés mögötti közvetlen indokokat Németh Dávid. Az ING Bank elemzője hozzáteszi: volt még egy tényező a 250-es lélektani határ áttörésében, éspedig, hogy a szintáttörés tegnap következett be, amikor a hazai piac zárva volt és általában is kicsi volt a likviditás a piacon.

Ha elindul a vonat

Nem egyértelmű a hogyantovább kérdése. Akár folytatódhat is rövid távon az erősödés, a következő támasz 248 forint/eurónál lehet, de van esély arra is, hogy visszagyengüljön a hazai valuta, mégpedig 255 forint/eurós kurzus sem kizárt - húzza alá az elemző. A 250 és 255 közül amelyik szintet előbb és nem csak időlegesen át tudja törni az árfolyam, az az irány lesz a meghatározó a következő heteket illetően. Németh mindazonáltal valamivel nagyobb esélyt ad a korrekcióra, vagyis a visszagyengülésre. Véleménye szerint a piac túl optimistának tűnik: a világgazdaság érdemi lassulását, az amerikai gazdaság gondoltnál jóval nagyobb lendületvesztését, elhúzódó gyengeségét nem árazzák a befektetők, márpedig az elemző szerint a beárazottnál nagyobb a gazdasági lassulás kockázata. Az optimizmus alábbhagyása a nemzetközi piacokon pedig a forint leértékelődését vonja maga után.

Bár a héten nagyüzem lesz a makrogazdasági információk napvilágra kerülését illetően, a belföldi hírek nem nagyon mozgatják meg érdemben az árfolyamot a közgazdász szerint, inkább - mint a fentiekből is kitűnt - a nemzetközi hatásoknak fog engedelmeskedni a forintkurzus. A legfajsúlyosabb adat kétség kívül az első negyedéves GDP előzetes száma lesz (csütörtökön). A forint csak akkor mozdulhat meg valamelyest, ha vagy 1 százalék alatti, vagy másfél százalék feletti éves alapon mért növekedést tükröz majd a mutató, véli Németh.