Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Gyurcsány kezében a forint?

2008.02.07. 19:47
Szerdán közel másféléves mélypontot ért el a forint. Ugyan tegnap a zuhanás folytatódott, sőt, már a részvénypiacot is elérte, de a tegnapi fejlemények mögött egészen más okok húzódhatnak meg, mint a szerdaiak mögött. De mégis, mi a magyarázata a tegnapelőtti eseményeknek? A piac üzent Gyurcsány belső ellenzékének, vagy épp egyes szocialista körök próbálják szoktatni a befektetőket a miniszterelnökváltás gondolatához?

Mielőtt még választ adnánk a kérdésre - ha egyáltalán van megfellebbezhetetlen válasz -, érdemes felidézni az elmúlt napok történéseit, hasznos információval szolgálhatnak.

Események időrendben

Az amúgy is ideges nemzetközi pénz- és tőkepiacokat lejtmenetbe taszította az amerikai gazdaságról kedden közzétett újabb adat, amely még egy lapáttal rátett a recessziós félelmekre. Ugyanaznap a Fitch hitelminősítő intézet- egy héten belül egy másik nagy hitelminősítőt, az S & P-t követve - értékelést tett közzé Magyarországról, lehűtve a felminősítési várakozásokat és aggodalmát fejezte ki a 2010-es parlamenti választások miatt valószínűsíthető költekezés beindulása miatt.

Tegnapelőtt kora délután külföldi befektetői körökben - elsőként Londonban - terjedt az a pletyka, hogy Gyurcsány Ferenc lemond vagy lemondott kormányfői posztjáról. (Ezt a kormányszóvivő nem sokkal később cáfolta.) Tegnapelőtt késő délután aztán egy nagy londoni bankház elemzője a Bloombergnek nyilatkozva intenzív forintgyengülést vizionált, 290 forint/eurós szintet is elérő, ám onnan év végére picit visszaerősödő árfolyammal.

Ezek az objektív tényezők. Hogy mi vezetett ahhoz, hogy egy nap alatt másfél százalékot veszítsen értékéből a forint az euróval szemben, 15 havi mélypontra esve, három lehetséges forgatókönyvet lehet említeni. (Az egyes szcenáriókhoz nem rendelünk esélyeket, valószínűségeket.)

1. magyarázat

A szerdai forintgyengülés mögött döntően országspecifikus okok állhatnak - véli Barcza György, a K & H Bank vezető elemzője. (Szerinte szerdán nem lehetett regionális mozgásokkal magyarázni a leértékelődést. Ezt támasztja alá például az, hogy a forint év eleje óta 1 százalékkal nagyobb mértékben gyengült a lengyel, szlovák, cseh valutákhoz képest az euróval szemben, illetve hogy a forintban jegyzett értékpapírokon a befektetők év eleje óta négy százalékot veszítettek, míg a térségünkben enyhe pluszt tudtak produkálni.) Az inflációs kép az utóbbi hónapokban folyamatosan romlott, a jegybank is kicsit hezitált.

Ilyen helyzetben a forintgyengülés az infláció emelkedésében is lecsapódik - tartósan 1 százalékos forintgyengülés 0,1-0,2 százalékponttal dobja meg a fogyasztói árindexet -, ennek kivédésére pedig a jegybank a monetáris szigorítás eszközéhez, kamatemeléshez nyúlhat. A határidős kamatpiac pedig egy 0,25 százalékpontos kamatemelést az elkövetkező hónapokra beárazott, sőt, lassan a fél százalékos kamatemelést is beárazza. A forint ellen spekulálók lényegében tehát kamatemelést kényszeríthetnek ki az MNB-ből. Ehhez jött a miniszterelnök távozásáról szóló mendemonda, amit felkapott a piac, és beindult a forint lefelé a lejtőn - magyarázza Barcza.

Csütörtökön is folytatódott

A forint tegnap is a frászt hozta devizakereskedőkre. A további, hirtelen megindult gyengülés mögött azonban csütörtökön már globális okok álltak, a világ pénz- és tőkepiacain a forinttal egy kalap alá vett valuták - mint a dél-afrikai rand, a mexikói peso vagy a brazil reál - veszítettek értékükből. Sőt, a világon a tőzsdék is lejtmenetbe kapcsoltak. A BUX nap közben járt már csaknem 4 százalékos mínuszban is. Nap végére azonban a forint visszatért a nap eleji szintjére, a BUX pedig veszteségéből ledolgozott.

Hozzá hasonlóan Samu János, a Concorde makrogazdasági elemzője is főként "magyarspecifikus" tényezőket lát a háttérben. Koncentrált, egy-két nagy szereplőhöz köthető euróvételt hajtottak végre a piacon, terjedt a híresztelés Gyurcsány lemondásáról, és jött a londoni bankház borús jövő előrevetítő elemzése. Ezek összeadódtak és gyenge hangulatban találták a piacot, így könnyű volt a forint ellen támadást intézni.

Ráadásul a 261 forintos szint technikailag fontos szint: ha azt átlépi az árfolyam, a szakzsargonban stopp-lossnak nevezett jelenség miatt további leértékelődés következik be, mivel a befektetők eladják adott valutában levő értékpapírjaikat, ha az árfolyam elér egy veszteségszintet, tovább generálva a gyengülést. Ilyen peremfeltételek mellett jó üzlet a forint ellen fogadni, spekulálni a leértékelődésre - fejti ki Samu.

Ebben a verzióban tehát befektetők csupán a pénz- és tőkepiacok belső logikája miatt játszanak a forint gyengülésére és el is tudják érni azt.

2. magyarázat

A piacon, kereskedők, befektetők azonban más verziót is lehetségesnek tartanak. A második forgatókönyv szerint a forintgyengülés katalizátora politikai jellegű történés, fejlemény. Az utóbbi hetekben megszaporodtak azok a jelek, hogy Gyurcsány körül fogy a levegő. A kormányfő távozásáról szóló pletykát felkapta a piac, ami hirtelen érdemi forintgyengülést okozott. A pénzpiaci reakció Gyurcsány helyzetét erősítheti.

A külföld szemében az ő neve kapcsolódott össze a reformokkal, költségvetési szigorral, míg a koalíción belüli ellenségeinek térnyerése inkább az osztogatás kezdetét üzenhetik. A piac üzent: esetleges elküldését vagy a lazítás megkezdését a befektetők negatívan értékelhetik, ami a belső harcokban a miniszterelnök malmára hajtja a vizet.

3. magyarázat

A harmadik magyarázat az előbbivel kapcsolatos, annak tükörképe. Gyurcsánynak a belső ellenzéke teszteli a kormányfői székben történő esetleges személycsere piaci fogadtatását. Vagy az a cél, hogy a piac barátkozzon a gondolattal, mégha a kivitelezés nem napok vagy hetek kérdése.