Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Távozik Gaál Gyula és stratégiai helyettese a MÁV éléről

2006.09.29. 13:36
Az Index információi szerint távozik a MÁV éléről Gaál Gyula elnök-vezérigazgató és Jendrolovics Pál stratégiai vezérigazgató-helyettes. Heinczinger István általános vezérigazgató-helyettes vezérigazgató lesz. Így megszűnhet a vasútnál a kettős-hármas irányítás.

V. I. Lenin óta tudható, hogy a kettős hatalom nem sok jóra vezet. Márpedig valami ilyesmi alakult ki a MÁV Zrt.-nél, amikor bő egy éve Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter elmozdította a MÁV éléről Mándoki Zoltán vezérigazgatót. Akkor mindenki úgy tudta, a céghez hozott Heinczinger István (aki korábban az egyik legjelentősebb vasútijármű-gyártó, a Siemens magyarországi részlegét vezette) Mándoki helyére lép, mégis csupán vezérigazgató-helyettes lett, bár legalább e cím elé megkapta az általános jelzőt. A még a kormányfőváltás nyomán, 2005 elején elnök-vezérigazgatóvá kinevezett Gaál Gyula így egyedüli vezérigazgató lett. MÁV-os menedzserek és a vasút partnercégeinek vezetői egyaránt arról számoltak be, hogy a vasútnál egyfajta kettős, majd amikor stratégiai vezérigazgató-helyettesként belépett Jendrolovics Pál, hármas hatalom alakult ki.

Heinczinger István
Heinczinger István. Igazi vezér lehet

Mindhárman a vasúttársaság tényleges vezetőjének kezdték tekinteni magukat, illetve lépéseket tettek annak érdekében, hogy ez az állapot jogilag is beálljon. Az egységes stratégia és a központi irányítás hiánya különösen rosszkor jött egy olyan időszakban, amikor a böszme nagy államháztartási hiány és a MÁV tragikus gazdasági helyzete miatt meg kellene találni a kilábalás irányát. Miközben a miniszter a személyszállítás megszüntetését jelentette be 28 vonalon, vagyis alapvetően fogyókúrával közelítene az egyensúlyhoz, a MÁV berkeiben gőzerővel folytak a váci vonalakon sikert, több utast és bevételt hozó utasbarát, ütemes menetrend kiterjesztésének munkálatai más területekre, vagyis egy előre menekülő stratégia előkészítése. Informátoraink szerint ha az egyik vezető valamelyik elképzelés élére állt, a triumvirátus másik (két) tagja feltétlenül a nyílt ellenzők vagy a csendes szabotőrök nézeteit vette át.

Úgy tudjuk, Kóka véget vet most ennek az állapotnak. Döntés született Gaál és Jendrolovics távozásáról, és arról, hogy Heinczinger titulusából kikerül a helyettes szócska. Így ő lehet a cég tényleges operatív irányítója, attól függetlenül, hogy kivel töltik be az igazgatóság elnökének tisztét.  • Vennék
  • Hírek