Piroska
-2 °C
5 °C

Házhoz jön a gyógyszer

2005.09.15. 14:48
Gyógyszer házhoz szállító szolgáltatást indít a Somody Imre nevéhez köthető vállalkozás, a Gyógyszerfutár Kft. A cég egy patikával és 16 futárral kezdi működését.
A 2005. januárjában hárommillió forint törzstőkével alapított Gyógyszerfutár Kft. csütörtökön elindítja gyógyszer házhoz szállító szolgáltatását Budapesten - jelentette be a cég. Langer István ügyvezető igazgató közölte: egyelőre egy patikával vannak kapcsolatban és 16 futárral indítják a szolgáltatást, később pedig az igényeknek megfelelően bővítik a vállalkozást.

A cég rövid távú célja, hogy Budapesten a patikai forgalom egy százalékának megfelelő piaci részesedést érjen el, ezt követően pedig országossá szeretnék bővíteni a szolgáltatást. Ez utóbbi elérését 2007-re tette az ügyvezető igazgató. Langer István - aki korábban a Ratiopharm gyógyszergyár magyarországi képviseletét vezette - a cég tevékenységét érintő jogi környezetről szólva elmondta, hogy jelenleg nincs olyan jogszabály, ami akadályozná ezt a szolgáltatást, hiszen megrendelőiket legálisan működő gyógyszertárból látják el, a szállítást a minőségi és biztonsági szempontok maximális betartásával végzik, és a betegek tájékoztatására is figyelmet fordítanak.

Az ügyvezető igazgató utalt arra, hogy a szolgáltatásuk megkezdését késleltették a gyógyszerész szakma részéről kapott támadások, amelyek elsősorban a jogszabályi rendezést kérdőjelezték meg. Somody Imre, a Gyógyszerfutár Kft. alapítója és tulajdonosa ehhez hozzátette, hogy a jövőben is sok konfliktusra számítanak. A vállalkozás működtetéséhez azonban alapot ad egyrészt a valós piaci igény a vásárlók részéről, másrészt az, hogy a gyógyszerellátás színvonalának javításán van még tennivaló.

Nem utolsósorban Somody Imre - akinek nevéhez fűződik a Plusssz vitaminokat gyártó Pharmavit megalapítása - jó üzletet lát a gyógyszerészeti tevékenységben. Ezt adatokkal is alátámasztotta: számításai szerint a fővárosban működő mintegy 300 gyógyszertár havi 6-7 millió forint árrésre tesz szert, és további 1-1,5 millió forint támogatáshoz jut a nagykereskedőktől. Az egy patikára jutó havi átlagos nyereség 3 millió forint körül van. Megjegyezte, hogy a nyereség nagy része nyilván néhány nagy forgalmú patikában csapódik le, és vannak olyan kisebb gyógyszertárak, amelyek esetleg a fennmaradásért küzdenek.