Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Cserélje olcsóbbra hiteleit az Indexszel!

2006.10.18. 12:10
Egyre gyakrabban fordul elõ, hogy a banki ügyfelek egy hitellel váltják ki több futó adósságukat. A bankok mindegyikénél lehetséges a meglévõ hitelek kiváltása, néhány pénzintézet kifejezetten ilyen helyzetekre fejlesztett ki terméket. Az ügyfél kevesebbet fizet, és a banknak is megéri.

Az adósságrendezõ hitelek lényege, hogy az ügyfél meglévõ tartozásait, hiteleit egy kedvezõbb hitellé alakítja, természetesen úgy, hogy közben csökkennek havi terhei. Egyre több bank kínál kifejezetten adósságrendezésre kialakított konstrukciókat, és egyre népszerûbbek ezek a termékek az ügyfelek körében.

Az új hiteleket elsõsorban azoknak ajánlják az Index által megkérdezett pénzintézetek, akik számára az évek alatt felvett tartozások törlesztése mára túlságosan megterhelõnek bizonyult, vagy lehetetlenné vált. A piaci változások miatt elképzelhetõ ugyanis, hogy az évekkel ezelõtt felvett hitelek sokkal drágábbak a bankok mai ajánlatainál. A leggyakrabban azonban a drága forinthiteleket váltják át az adósok devizahitelekké.

A fizetési terhek enyhítését, vagyis a havi részletek csökkenését a futamidõ meghosszabbításán és az ingatlanfedezeten kívül az teszi lehetõvé, hogy az új hitelt az ügyfél egyetlen banknak fizeti vissza, ezzel a különféle törlesztõrészletek befizetésének többszöri tranzakciós díját is megtakarítja. Természetesen ez azt jelenti, hogy több, különbözõ banknál futó hitelt is ki lehet váltani egyetlen jelzálog alapú hitellel.

Termékek útvesztõje

Kifejezetten adósságrendezõ konstrukcióval a Budapest Bank jelent meg elsõként a hitelezési piacon tavaly februárban. A pénzintézetnél jelzáloghiteleket, személyi hiteleket, autó- és áruvásárlási hiteleket, adó- vagy illetéktartozást, sõt akár közüzemi tartozást is ki lehet váltani. A hitel forint alapon és deviza alapon is igényelhetõ, felvételéhez ingatlanfedezet és jövedelem szükséges.

Az OTP Bank tavaly októberben vezette be ingatlanfedezet mellett adott adósságrendezõ hitelét. A folyósított hitelösszeg nem haladhatja meg a fennálló hitel összegét. A hitel minimális összege 300 ezer, maximális összege 30 millió forint.

A többi pénzintézet nem kínál kifejezetten erre a célra létrehozott konstrukciókat, de mindegyiknél lehetséges több meglévõ adósság kiváltása. Jellemzõen ezek jelzálog alapú, szabad felhasználású személyi hitelek. Az Erste Banknál jövedelem alapon nincs felsõ határa az igényelhetõ hitelnek, fedezet alapon pedig 30 millió forintig lehet hozzájutni. A K&H Banknál három konstrukció közül választhat az ügyfél: K&H üzleti feltételû tehermentesítõ hitel, a K&H ingatlanfedezetes személyi hitel, illetve a K&H otthonszépítõ hitel. Mindhárom konstrukció igényelhetõ forint és deviza alapon is.

A CIB Banknál semmilyen megkötés nincs a felhasználásra, a futamidõ, az összeg és a devizanem is szabadon választható. Hasonlóan nyilatkoztak az MKB Banknál, Magánhitel nevû konstrukciójuk szabadon felhasználható. Az Inter-Európa Bank szabad felhasználású lakossági hiteleivel bármilyen kölcsön kiváltható, ahol dokumentálható, hogy ki a korábbi kölcsönnyújtó és mekkora összeget kell kiváltani.

Hitelbírálat: rossz adósnak nem adnak

Az Erste Banknál hitelbírálatkor vizsgálják a fedezet elfogadhatóságát és az adós fizetõképességét. Hasonlóan nyilatkoztak az Indexnek a K&H Banknál, hozzátéve, hogy a konstrukciókat csak a „jó adósok” vehetik igénybe, „rossz adósok” hitelét nem konszolidálják.

A Raiffeisen Bank a hitelfelvételekre vonatkozó általános szabályokat alkalmazza, de figyelembe veszik az ügyfeleknek a kiváltandó hitelekkel kapcsolatos fizetési múltját. Az ELLA Banknál is vizsgálják az ügyfelek korábbi fizetési fegyelmét. Ha az ügyfél az eddigi részteleit idõben, fizetési késedelem nélkül fizette, feltételezhetõ, hogy az új hitelét is idõben fogja fizetni – nyilatkozták kérdésünkre a banknál. Az Inter-Európa Banknál és az OTP Banknál a megfelelõ ingatlanfedezet alapkövetelmény.

Egyre népszerûbbek

Az utóbbi években ez az egyik legjobban felfutó hiteltípus – közölték az Inter-Európa Banknál. A Raiffeisen Banknál lapunknak elmondták, hogy az ügyfelek eladósodottságának növekedésével egyre elterjedtebb a hitelkiváltás, mert egyre tudatosabban választanak a konstrukciók között, és igyekeznek a piacon elérhetõ legkedvezõbb kondícióval visszafizetni hitelüket.

A hiteltípus népszerûsége a pénzintézetnél már a lakáshitelekével vetekszik – nyilatkozták az Erste Banknál. A K&H Banknál a 2004 márciusában bevezetett deviza alapú hitelezés óta fokozatosan nõ a kedvezõtlenebb forinthitelek kiváltására vonatkozó kérelmek száma. Az ELLA Bank hitelportfóliójának már 15 százaléka ilyen.

És hogy miért éri meg a banknak? Egyrészt hosszú idõre magához köti az ügyfelet. Másrészt a jelzálog fedezetû hitelek biztonságosabb kihelyezést jelentenek a bankoknak más típusú fedezett (például autó, vagy áruhitelek) melletti hitelezéshez képest.