Konstantin
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Koalíciós vereség: lépés az újabb leminősítés felé

2006.10.02. 22:30
Az önkormányzati választások eredménye egy lépés hazánk újabb lesorolása felé, bár a hitelminősítők még kivárnak. Ha a reformokat nem töri meg a koalíció veresége, marad a besorolásunk, bár a külföldiek szerint "nem a legjobbak a körülmények".

A vezető nemzetközi hitelminősítők valószínűleg nem fognak rontani Magyarország szuverén adósosztályzatán a közeljövőben – állapítja meg elemzésében a Dow Jones hírügynökség. Az ezzel ellentétes döntést a koalíciós pártoknak a vasárnapi önkormányzati választásokon elszenvedett veresége indokolhatná.

Jelzésre várnak

A hitelminősítők egyelőre jelzésre várnak, hogy a kormány keresztül tudja e vinni az államháztartás tervezett reformját. Nem valószínű, hogy az önkormányzati választások kimenetele önmagában oly mértékben veszélyezteti a tervezett reformokat, hogy amiatt rontani kellene a besoroláson - vélik a hitelminősítők.

Magyarország adósosztályzatának a kilátása jelenleg mindhárom nagy hitelminősítőnél - Standard and Poor's, Fitch Ratings, Moody's - negatív, ami azt tükrözi, hogy nehézségekbe ütközhet a kormány reformcsomagjának keresztülvitele.

Egyelőre nem erősödtek a félelmek

A Fitch Ratings elemzője, Ed Parker utalt arra, hogy bár az önkormányzati választások kedvezőtlenül alakultak a kormány számára, ez még belefér a Fitch korábbi minősítésébe. Szeptemberben a korábbi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a közepes befektetői szuverén magyar adóskockázati besorolás kilátását.

Akkor az volt az indok, hogy a legutóbbi fejlemények hatására megnőtt a kockázata a miniszterelnök által vezérelt, igen szükséges reformprogram felhígulásának. "Ezek a félelmek azonban nem erősödtek fel az önkormányzati választások után" - mondta az elemző, hozzátéve, hogy a tervezett fiskális reformok jó részét valószínűleg keresztül viszi a kormány, legalábbis azokat, amelyek a jövő évre vonatkoznak.

A Fitch elemzője reális alternatívák híján nem számít arra, hogy a magyar miniszterelnök a közeljövőben lemond. Mindamellett Parker szerint "csorba esett a miniszterelnök szavahihetőségén és tekintélyén".

Egy lépés a leminősítés felé

Hasonló véleményen van a Moody's elemzője is, aki szerint az önkormányzati választások kimenetele nem elég indok a leminősítéshez - bár kétségtelenül egy lépés lehet az oda vezető úton.

Jonathan Schiffer szerint is az a legfőbb kérdés, hogy a kormány képes lesz e keresztülvinni a szükséges strukturális reformokat, miközben figyelemmel kell lennie a gazdasági növekedés lassulására, az infláció erősödésére is. Hozzátette: a Magyarországon tervezett államháztartási reform megvalósítása még a legjobb körülmények közepette is nehéz, " s a mostaniak nem a legjobb körülmények".

A pénteki bizalmi szavazás kimenetelétől függetlenül "a Moody's továbbra is óvatosan ítéli meg a reformok megvalósíthatóságának lehetőségét" – fogalmazott Schiffer.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!