Viola
-5 °C
-2 °C

Kína megúszhatja az olimpiai átkot

2008.09.04. 07:55
Adócsökkentéseket és közmunkaprogramokat tervez Ven Csia-Pao kínai kormányfő annak megakadályozása érdekében, hogy az olimpiai láng eloltásával a gazdaság növekedése is kihunyjon.

Stephen Jen, a Morgan Stanley közgazdásza 11 rendező ország helyzetének alakulását elemezte az általa olimpiai átoknak nevezett jelenség szempontjából. Ennek során arra a következtetésre jutott, hogy tíz helyen hirtelen visszaesett a növekedés és a befektetési kedv az olimpiai játékok befejeződésével. Az egyetlen kivétel ezeknek az országoknak a sorában az 1996-os atlantai olimpiát rendező USA volt.

Kína a jelek szerint az amerikai példát követi. Peking mindent megtesz, hogy elkerülje a drasztikus lelassulást - idézi a Bloomberg Shane Olivert, az AMP Capital Investors vezetőjét. Szerinte az óriási ország gazdasága Ázsia erejének meghatározó tartópillére lesz a jövőben is. A kínai hatóságok az elmúlt napokban enyhítettek a hitelfelvételi korlátozásokon, az export előmozdítása érdekében felhagytak az erős jüan politikájával, és a növekedés serkentésére 400 milliárd jüanos (58 milliárd dolláros) pénzügyi ösztönző program beindítását tervezik.

Az államtanács és a parlament szerepét betöltő népi kongreszszus jóváhagyására vár most ez a csomag, amelynek része egy 150 millió jüanos adócsökkentési és egy 220 milliárdos kiadási javaslat. Kína az idén megháromszorozza, és 300 milliárd jüanra növeli a vasúti kiadásokat. A 2010-ig szóló ötéves terv keretében 4800 milliárdot fektetnek be az erőmű-, vízi, közúti közlekedési és más infrastrukturális projektekbe, többet, mint Tajvan, Thaiföld és Vietnam együttvéve.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!