Judit
3 °C
7 °C

Politikusainknak csak addig kell az MNB véleménye, amíg az passzol a sajátjukhoz

2008.04.18. 17:46
Nagyon jól meg kell gondolnunk, milyen euróbevezetési céldátumot tűzünk ki magunk elé immár sokadjára, mert ahhoz ha törik, ha szakad, muszáj ragaszkodnunk - hangsúlyozza Király Júlia. Az MNB alelnöke kis lépésekben folytatná a kamatemelési sorozatot.

A közelmúltban a jegybanki szakemberek körbejárták a politikai pártokat és bár mindenhol szót tudtak érteni, ugyanakkor olyan érzésük is volt, hogy amíg nem volt véleménykülönbség, addig nagyon egyetértettek a pártok szakértői, képviselői a jegybanki szakemberekkel, az ő álláspontjukkal, helyzetértékelésükkel, ám amint már véleménykülönbség adódott, ott talán elcsúsztak a fülek mellett az MNB szakértőinek szavai - mondta laptársunknak, a Portfolio.hu-nak adott interjújában Király Júlia. Az MNB alelnöke azzal indokolta a jegybank "roadshowját" a pártok között, hogy ma egy felelős jegybank bizonyos értelemben gazdaságpolitikus is, úri luxus lenne, ha nem osztanák meg véleményüket másokkal.

Soha többé nem táncolhatunk vissza

Az euró kérdését érintve Király határozottan leszögezte, hogy "a magyar csatlakozási terv kapcsán viszont ki kell mondanunk: még egyszer azt a játékot nem játszhatjuk el, hogy új és új céldátumokat tűzünk ki, majd törlünk el. A következő céldátumhoz elkötelezetten tartani kell magunkat, ehhez teljes politikai konszenzusra is szükség van."

A követendő kamatpolitikáról szólva az MNB-alelnök kifejtette, hogy jelen helyzetben a kicsi, de határozott lépésekből álló kamatemelési stratégiát tartja optimálisnak. Emlékeztetőül: a bő három héttel ezelőtti nagy, fél százalékpontos kamatemelés óta inkább rossz hírek láttak napvilágot az infláció alakulását illetően, tegnap például a bérdinamika megugrásáról jött ki statisztika.

Király Júlia kért az Egyesült Államok jelzálogpiacáról kiindult krízisre is. Úgy gondolja, a mostani pénzpiaci turbulencia nem jár együtt óriási egyszeri megrázkódtatásokkal, ám egy lassú, elhúzódó korrekcióra lehet számítani. Az USA-ban ez nem jelent feltétlenül nagy válságot, inkább egy lassú talpra állást - bár egyedi "turbulenciacsúcsok" még lesznek, a veszteségek leírásának a tengerentúlon még nincs vége. Európában egyelőre kevésbé lassul a gazdasági növekedés az amerikaihoz képest.

Jönnek a rablóhitelek

A jegybank alelnöke felhívta a figyelmet a "rablóhitelek" veszélyeire. Ezek a termékek azon alapulnak, hogy a bankok olyan hitelt kínálnak, melyeket a kondícióik miatt a teljes futamidő során az adós csak nagy nehézségek árán vagy egyáltalán nem tud visszafizetni, de rövid távon elegendő hasznot hajt a hitelező számára.

Ilyen még nincs a magyar piacon, de félő, hogy megjelenik - fogalmazott. Az erős banki versenynek - ami az innovációs kényszer kapcsán alapvetően jólétnövelő, stabilizáló hatású - van egy olyan mellékhatása, hogy megjelennek a piacon az olyan többletkockázatot hordozó pénzügyi termékek, amik hosszú távon akár vissza is csaphatnak. Ilyen termékinnovációk azért jelen vannak a magyar piacon is, például a megtakarításokhoz kötött hiteleknek vannak olyan konstrukciói, melyek a határozottan kockázatosabb termékek közé tartoznak, húzta alá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?