Benedek
-5 °C
5 °C

Gyanúsak a túl olcsó lakások

2007.06.26. 12:42
A lakást vásárlók már tudják, mennyiért lehet jó minőségű lakást vásárolni. Ha 15 millióná olcsóbb a garzon, nem hiszik el, hogy jó minőséget kapnak.

A GTC Magyarország Zrt, az Otthon Centrum szakembereivel közösen, olyan gyorselemzést végezett, amelyből kiderül: létezik olyan pszichológiai határ, amely alatt a budapesti vásárlók már nem hiszik el, hogy lehet jó minőségű lakást vásárolni. A garzonlakások esetében ez a pszichológiai határ a 15 millió forint.

A magyar vevők egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy jó helyen, jó minőségű lakóparki lakást mekkora négyzetméteráron lehet vásárolni. A nagy zöldövezeti területekkel rendelkező lakóparkok garzonlakásainak (45 négyzetméter alatti lakások) pszichológiai minimumára 15 millió forint.

Az ár mellett egyre több vevő vizsgálja azt is, hogy ki a beruházója és kivitelezője a lakóparknak. A felmérések azt igazolják, hogy a vevők többségének biztonságot jelent, ha a befektető külföldi pénzügyi háttérrel és építési referenciákkal is rendelkezik. Az ilyen típusú referenciákra a vevők azóta figyelnek oda jobban, amióta több fővárosi lakópark építése kapcsán kivitelezési problémák merültek fel.

A lakásvásárlási szokásainkat vizsgáló elemzések azt is kimutatták, hogy mi az a legmagasabb összeg, amit egy lakóparki, penthouse lakásért még hajlandók kifizetni a vevők. A tapasztalatok szerint 70 millió forint a maximum, e felett inkább már családi házat vásárolnak a hazai vevők. Ez alól vannak kivétek, például a dunai panorámával rendelkező penthouse- és loftlakások árai, vagy a néhány lakásos társasházak lakásainak árai, hiszen azok még ennél is magasabbak lehetnek.