Árpád
-2 °C
3 °C

Mégsem épülhet tovább az M6-os

2008.09.11. 19:22
Nem engedi a pécsi bányakapitányság, hogy újra elkezdjék építeni az M6-os autópályán beomlott alagutat – tudta meg az RTL Híradó. Egy szakértõi csoport viszont azt mondja: mehet tovább a munka. A szakértõk közül kettõ korábban az egyik kivitelezõ cégnél dolgozott, de az építõ cég szerint ettõl õk még függetlenek Az alagút még július végén omlott be.

A most épülõ M6-os autópályán 4 alagutat is építenek. A löszös talajban viszont nehéz a kivitelezés, az egyik július 24-én be is omlott. 60 ezer tonna föld esett a vájatba, tragédia csak azért nem történt, mert idõben észrevették a repedéseket, és mindenkit kimenekítettek. A szakemberek akkor megtiltották, hogy a munkát az alagutaknál folytassák, 31-én mégis életveszélyesen megsérült egy munkás. Ekkor derült ki, hogy a cég a tiltás ellenére tovább dolgoztatott, a pécsi bányakapitányság 10 milliós bírságot szabott ki ezért a kivitelezõre. Augusztus elején újabb földmozgás volt az alagút felett.

Az alagútomlás okát egy német-magyar szakértõi csoport próbálta kideríteni. Nemrég azt állapították meg, hogy folytatni lehet a munkát, csak szigorúbb biztonsági elõírásokra van szükség. Jelentésük nem gyõzte meg a pécsi bányakapitányt, aki egyelõre nem engedi folytatni az építkezést.

"A szakértõk számukra nem tették egyértelmûvé, hogy rámondhassuk hatóságilag azt, hogy ez a technológia továbbra is mûködhet"– mondta Kereki Ferenc pécsi bányakapitány. Az õ engedélye nélkül nem folytatható az alagútfúrás. A 3 fõs szakértõi csoportból ketten korábban a fõ kivitelezõ cégnél, a Strabagnál dolgoztak. A cég szerint ezzel semmi gond nincs.

A M6-os autópályát a tervek szerint 2010-ben, tavasszal adják át. Azt még nem lehet tudni, hogy az újabb csúszás ellenére sikerül-e tartani a határidõt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?