Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Felszámolják a Mélyépítőt

2007.11.15. 14:28
A bíróság elrendelte a Mélyépítő Budapest Kft. felszámolását – értesült az Index. A fővárosi bíróság a cég személyiségi jogaira hivatkozva nem válaszolt kérdéseinkre, ám piaci körökből megerősítették a hírt. Úgy tudjuk, a hét elején lett jogerős az elmúlt három évben több milliárdos adósságot felhalmozó cég felszámolásáról szóló döntés. Több mint száz kis- és középvállalkozás mehet tönkre, ha nem jut pénzhez, így leállhat néhány útépítés is.

A bíróság elrendelte a milliárdos tartozásokat felhalmozott Mélyépítő Budapest Kft. felszámolását – tudta meg az Index. A fővárosi bíróság sajtótitkárságán nem kaptunk választ ezzel kapcsolatos kérdéseinkre, mondván, a felszámolási eljárások kezdeményezéséről, az eljárás folyamatáról, valamint a felszámolási eljárás kapcsán született határozatokról felvilágosítást az érintett gazdasági társaságok személyiségi jogaira tekintettel nem adhatnak. A piaci szereplők azonban megerősítették információinkat.

Száz adós, tíz- és százmilliós tartozások

Lapunk úgy tudja, a hét elején vált jogerőssé a bíróság felszámolásról szóló határozata, miután azt a Mélyépítő Budapest nem fellebbezte meg. Értesüléseink a nyár eleje óta több mint száz – az ügy egyik ismerője szerint csaknem 150 – útépítéssel foglalkozó kis- és középvállalkozás kezdeményezett felszámolást az információink szerint legalább 3 milliárdos tartozást felhalmozott cég ellen; közülük többeknek a Viadomnál is bennragadt pénzük, így sokan a megszűnés szélére sodródtak.

Úgy tudjuk, a felszámolást egy kisebb, csupán néhány millió forintos tartozás miatt született beadvány nyomán rendelte el a bíróság. Vannak azonban olyan cégek is, amelyeknek százmillió forintos nagyságrendben tartozik a Mélyépítő; úgy tudjuk, a rekorder a több mint 400 millió forintra váró – de egykor egymilliárdot is meghaladó követeléssel a Lavinamix Kft., amely azonban nem kívánta kommentálni a felszámolás elrendelésével kapcsolatos értesüléseinket.

Ami pénz jött, az APEH vitte is

A cégbírósági adatokból ugyanakkor kiderül: a felszámolást követeli beszállítók és alvállalkozók mellett a Mélyépítőnek a hatóságokkal is meggyűlt a baja. A cég belső életét ismerő személyektől származó információink szerint a nyáron és az ősz elején hónapokig nem kaptak a dolgozók fizetést. A munkások arra panaszkodnak, hogy a nettó bérükkel megegyező nagyságrendű kölcsönszerződésbe kényszerítették őket az elmúlt hónapokban. Ez a megoldás olcsóbb a cégnek, azonban nem tartalmazza a dolgozó biztosítási jogviszonyát, ráadásul ebből még jövedelemadót is kellene fizetni – mondták a megoldás ellen tiltakozók.

A likviditási válság mélységét jelzi, hogy októberben már a társadalombiztosítástól átutalt, nevesített táppénzt és családi pótlékot az APEH azonnali inkasszóval leemelte a Mélyépítő számlájáról. A céginformációs adatbázis szerint az adóhivatal kiemelt adózók hátralékkezelési és végrehajtási osztálya szeptember 3-án rendelt el végrehajtást a cég ellen.

Vitatkozó tulajok, kétmilliárdos extraprofit

A Mélyépítő Budapest Kft. jelenleg egy spanyol befektető, az Equip Tecnic Santandreu SA többségi (50,29 százalékos), egy magyar családi vállalkozás – a Pados-család tulajdonában lévő Padut Bt. (20,29 százalékos) – és a német Hochtief kisebbségi (29,42 százalékos) tulajdonában van. A spanyolok – információink szerint 1 eurós áron – a Hochtief többségi tulajdonrészét vásárolták meg a múlt év végén. A társaság pénzügyi nehézségei, mint azt korábban megírtuk, nem most, hanem már a Hochtief-érában elkezdődtek.

Kalandkedvelő spanyolok

Nemcsak a Mélyépítőben szerzett tulajdonrész jelzi azt, hogy az Equip Tecnic Santandreu SA szereti a kockázatos üzleteket. A tudomásunk szerint elsősorban hulladékhasznosítással foglalkozó vállalkozás a többségi tulajdonosa annak a Geotorr Kft.-nek, amelyet a híres-hírhedt Ökotám Alapítvány hozott lére. Az Ökotám egy sajátos pénzügyi konstrukcióban extra állami támogatással segítette volna az önkormányzatokat csatornaberuházások megvalósításában; ezt a konstrukciót az Állami Számvevőszék többször élesen bírálta.

Úgy tudjuk, ezzel is összefüggésben komoly viták vannak a három tulajdonos között. Lapunk a cég belső ügyeit ismerő személyektől úgy értesült, hogy a Hochtief képviselői – az ötmillió eurós vételárat megelőző audit ellenére – azt állítják, hogy a korábbi magyar tulajdonos félrevezette őket. A Hochtief korábbi 76 százalékos részesedéséből több mint 50-et a hírek szerint 1 euróért megvásárló spanyolok viszont azt kifogásolják, hogy nem tájékoztatták őket arról a kartelleljárásról, amelyben a Mélyépítőt is jogerősen megbírságolták.

A Hochtief szerepét egyébként is kritikusan ítélik meg a pénzükre váró magyar kis- és középvállalkozások. Mint mondják, a Mélyépítő abban az időszakban halmozta fel a legnagyobb veszteségeit, amikor a németek voltak a többségi tulajdonosok. Az is kifogásolható szerintük, hogy amikor a 71-es főút építését elnyerte a Hochtief és a Mélyépítő konzorciuma – amelyben a Mélyépítő a németeknek alvállalkozója is volt a magyar cég –, a Hochtief a kapcsolt vállalkozásokról szóló előírásokkal szemben nem a piaci árat, hanem annak csak kétharmadát fizette tovább a Mélyépítőnek, ami az egyik, a tartozások miatt a megszűnés szélére sodródott magyar kisvállalkozás szernit 2 milliárdos extraprofitot jelentett a németeknek.

Elfajult a vita

A Mélyépítő információink szerint nemcsak beszállítóinak és alvállalkozóinak tartozik, hanem nagyjából 1 milliárd forinttal egy pénzintézetnek is. Lapunk úgy tudja, ez a pénzintézet az OTP, ám a nagybank korábbi érdeklődésünkre banktitokra hivatkozva megtagadta, hogy ügyfelükről információt adjanak ki; bár ezzel közvetve elismerték, hogy a cég az ügyfeleik közé tartozik.

Az 1949-ben alapított állami tulajdonú Mélyépítő Vállalat egyik jogutódja, a Mélyépítő egyik, akkor még százmilliós nagyságrendű tartozása miatt október elején biztonsági őrök összecsapásához vezető konfliktus alakult ki a jelenleg is épülő 71-es úton. A pénzére váró Út 2000 Kft. és Peti Sped Zrt. ugyanis lezárta az építési területet a Hochtief és a Mélyépítő konzorciumának dolgozói elől, mert attól tartottak, az utat befejezik más alvállalkozók, ők pedig sosem kapják meg a pénzüket. Akárcsak a Lavinamix júliusban, akkor az Út 2000 is bejelentette, hogy felszámolási eljárást kezdeményez a Mélyépítő ellen.

Kalamajkák a 71-es úton

A december közepére elvileg elkészülő 71-es út problémája végül – az állami sztrádaberuházó, a NIF közvetítését követően – a Hochtief színre lépésével oldódott meg. Megállapodtak arról, hogy az Út 2000 Kft.-nek a Mélyépítővel szemben fennálló követelését a Hochtief megvásárolja, és új szerződést kötnek a munkálatok befejezésére. A németek korábban azzal védekeztek, hogy a Mélyépítő az ő szerződött partnerük, amelynek ők rendben fizettek, és azt mondták, kizárólag a Mélyépítő ügye az, hogy a pénz nem került tovább az alvállalkozókhoz.

Az ügyet ismerő jogászok egyike ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: a magyar jog szerint egyszereplős konzorcium nincs. Így ha Mélyépítőt felszámolják, akkor a Hochtief egyedül maradna az azt építő konzorciumban, ami ezzel megszűnne. Igaz ugyanakkor, hogy az útépítést december 15-ig be kell fejezni, márpedig ekkorra feltehetően nem fog lezárulni a felszámolási eljárás.