Erzsébet
1 °C
4 °C

Átutazók, kifelé Budapestről!

2008.09.16. 16:42
Kedd délelőtt ünnepélyesen átadták, délután már az autósok is használhatják az M0-s keleti szektorát. A nettó 49 milliárd forintért elkészült 26,5 kilométeres út szinte az összes fővárosi fő- és gyorsutat összekapcsolja, és akár húsz százalékkal csökkentheti Budapest forgalmát. Cserében máshol lesznek torlódások: az M0-M5 eddig zsúfolt csomópontjánál, ahol négy sávból kettő lesz, két évig számíthatunk áldatlan állapotokra.

Milyen jó, hogy van végre M0-s – valahol Szilasliget és Mogyoród határában, a Hungaroring kerítése mellett harminccal döcögő furgon mögött vánszorogva jutunk erre a következtetésre. Pontosabban arra, hogy jó lenne, ha már lenne. Kedd délelőtt van, vagyis mindjárt dél, háromnegyed 12 múlt néhány perccel, elvileg csaknem két órája tartották az M0-s keleti szektorának ünnepélyes avatóját, ám mégsem használhatjuk: a forgalomnak csak délután ötkor adják át. És mivel az ünnepség helyszínét, az M3-as és M0-s kereszteződését konvojban, a 3-as út felé indulva hagyhatjuk el – és a fogadásra induló tömegtől csak Cinkota határában tudunk leválni, de az M0-sra visszafelé már nem engednek fel –, a Cinkotán, a zsúfolt 3-ason, Kistarcsán, Kerepesen, Szilasligeten és Mogyoródon keresztül majdnem egy órás kerülővel jutunk vissza az M3-ashoz.

66 éves késés

Persze nemcsak ezek az agglomerációs települések örülnek annak, hogy végre elkészült az M0-s keleti szektora, ahogyan az avatóünnepségen az egyik építő konzorcium vezetője fogalmazott: "a szerződésben vállalt határidőre és minőségben". A minőség az egyszerűbb dolog, mentünk rajta, tényleg betonból van, tényleg széles – különösen a majdnem húsz évvel ezelőtt átadott déli szektorral összevetve –, bár az útjelző táblák itt-ott még hiányoznak róla (ahol viszont vannak, azokon már az M31-est is feltüntették, holott annak kivitelezői tendere csak néhány napja zárult le, átadása húsz hónap múlva lesz).

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ezzel szemben a határidő... hát, ha a szerződésben vállalt időpontot be is tudták tartani, azért ne felejtsük el, hogy volt itt azért csúszás rendesen: mint többször megírtuk, eredetileg 2007. deceber 31-re kellett volna elkészülnie ennek az útszakasznak, hogy ne ússzon el az arra még 2005-ben kapott 284 millió euró (mai árfolyamon mintegy 68 milliárd forint) uniós támogatás. Azonban tulajdonszerzési és engedélyeztetési problémák miatt összejött nyolc hónap csúszás, bár az uniós milliárdokat az M31-esbe átszervezéssel ideiglenesen megmentették.

Folyt. nem köv.

A nyolc hónap viszont sokkal több is lehet, ha azt nézzük – ahogyan az avatóbeszédet is mondó Gyurcsány nézte –, hogy mikor találták ki azt: kellene Budapest köré egy elkerülő gyűrű. Az ugyanis 66 évvel ezelőtt, 1942-ben volt – ekkor írta meg sokszor említett cikkét Vásárhelyi Boldizsár –, ám ehhez képest az M0-snak még most is csak mintegy háromnegyed része van készen, és ne is reménykedjünk, hogy ez a helyzet tíz évnél hamarabb megváltozna. Maga Szabó Pál közlekedési miniszter is úgy nyilatkozott a folytatásról, az M0-s észak-budai szakaszairól – a 11-es és a 10-es út, majd a 10-es és az M1-es közötti részekről –, hogy noha már idén megkezdődik az egyeztetés a zöldhatósággal a lehetséges nyomvonalakról és azok tervezése, senki ne számítson arra, hogy 4-5 éven belül építkezni fognak.

Persze az M0-s közlekedési szempontból lényegében így is körülérte a fővárost, hiszen szeptember végétől – a következő két hétben adják át az M6-os budapesti szakaszát és a Megyeri hidat – a 10-es főút kivételével valamennyi Budapestől induló gyorsforgalmi és főutat össze fogja kapcsolni. Igaz, kisebb hiányosságok még vannak: nemcsak a kelet-nyugati tranzitforgalmat bő tíz kilométerrel lerövidítő M31-es hiányzik még évekig, de a rákospalotai Határ út forgalmi csomópontja sem teljes kész, ugyanis a Határ úti leágazás – és így a XV. kerület bekapcsolása az M0-sba – nem épülhetett meg, miután a beruházó nem kapta meg az erdészet hozzájárulását. A rákospalotaiakat a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. erről egy levélben úgy tájékoztatta: "az M0 útgyűrű Rákospalotai Határ út forgalmi csomópontja átadásra kerül a főpályával egy időben, a le- és felhajtás biztosított a 21105 összekötő út (Csömör) felé. A XV. kerület elérése erről a csomópontról egyenlőre a meglévő földúton keresztül lehetséges. A Határ úti csatlakozás kiépítése jövő évben várható, de az építési engedély még nincs meg".

Kamionosok, kifelé Budapestről!

A hiányosságoknak még ezzel sincs vége, sőt, talán a rákospalotaiakénál is nagyobb probléma az, hogy az M0-s déli szektorának szélesítése, valamint a keleti szektor és az M5-ös mostani csomópontjától a kétszer háromsávos körgyűrű továbbépítése az 51-es főúthoz még várat magára. Így az M2-esről, M3-asról, 11-es, 3-as, 31-es és 4-es főútról két sávon érkező tranzitforgalom az M0-M5 alsónémedi csomópontjában az M5-ös egyetlen gyorsító sávjába torkollik be, vagy, ha másképp nézzük: négy sávból (az M5-ös Szeged felől érkező kettőjéből és M0-s kettőjéből) Alsónémedinél két sáv lesz, ami feltehetően komoly torlódásokat fog okozni. Bár a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. nem válaszolt az Indexnek arra a kérdésére, hogy ez a szakasz mikor épül meg, lapunk úgy tudja, legkorábban 2010 végén helyezhetik forgalomba, vagyis borítékolható a zsúfoltság a következő két évre ezen a szakaszon.

'Jobb világot formálunk kezeink között'

De félre bánat, félre bú, ha az állami közlekedéspolitikusok nem aggódnak, mi sem fogunk. Inkább örülünk annak, hogy a nettó 49 milliárd forintért megépített új szakaszokkal most már több mint hetven kilométeres az M0-s, és még inkább annak, hogy az útépítések még korántsem értek véget. Legalábbis a vonósnégyesekkel, a beruházást bemutató agitpropos hangulatú rövidfilm és mintegy hatvan, a környékből busszal a helyszínre szállított, Gurmai Zitáról cseverésző nyugdíjasokkal tarkított ünnepségen elmondott beszédében ezt ígérte Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő azt mondta: az utókortól sok jelzőt kaphat ez az időszak, és ez a kormány, de reméli, hogy ezek egyike az lesz, hogy az építkező. Az elmúlt évek legfontosabb prioritása az volt, hogy megteremtsék a közúti közlekedés alapvető hálózatát; ez nagyrészt megtörtént, de a munka még nem ért véget. Bár hat év alatt több mint kétszeresére nőtt az autópálya-hálózat hossza, a munka folytatódik: "jobb világot formálunk kezeink között, sok helyen építkezünk az M6-oson, két éven belül elkészül az M31-es, épül a Szegedet Makó felé elkerülő M43-as és sok ponton megyünk a sok szempontból elmaradott, leszakadó Békés irányába" – sorolta a kormányfő, akinek azonban utóbbi kijelentésével – annak fényében, hogy az M44-est legkorábban 2010-ben kezdik el építeni – nemigen tudtunk mit kezdeni. Azonban nem volt időnk ezen fennakadni, hiszen Gyurcsány közben folytatta, mondván, Baross Gábor óta nem volt olyan időszaka az országnak, amikor ennyien ennyit tettek volna a közlekedésért.

Jobb világot formálnak

Míg a kormányfő Barossról, Demszky már Podmaniczkyról beszélt, és arról: Budapest most egy kicsit fellélegezhet. Pontosabban majd csak jövő januárban, a főváros ugyanis akkortól tervezi a teherforgalom – és akkor is csak a 12 tonnásnál nehezebb teherautók – kitiltását. A főváros egyébként úgy számol, mondta, hogy a körgyűrű húsz százalékkal csökkenti a Budapestre bevezető utak forgalmát, az sajnos nem derült ki a szavaiból, hogy már most, vagy majd csak a kitiltás után. Azt viszont megígérte, hogy az M0-s a közelében megtelepülő logisztikai központoknak és azok többletadójának köszönhetően gyorsan megtérülő beruházás lesz.

Noha a kormányfő szerint az új útszakasz nemcsak Budapestet, hanem az agglomerációs falvakat is tehermentesíti, és egyben bekapcsolja az ország vérkeringésébe, a környékben élők korántsem ilyen lelkesek. A XVI. és a XVII. kerület, valamint Ecser, Maglód és Kistarcsa önkormányzata nyílt levélben közölte: bár nem vitatják, hogy a körgyűrű csökkenti az átmenő forgalmat, a zajvédő falak kiegészítését és az erdősítés befejezését kérik az államtól a zajterhelés csökkentése érdekében (egyébként az út egy szakaszát, épp a kisebb zaj érdekében, egy több mint tíz méteres bevágásban vezetik el).

Az útról magáról

Az M0-s most átadott szakaszának tervezése az ezredfordulón kezdődött, a környezetvédelmi és az építési engedélyes tervek 2005-re születtek meg. Az építkezéshez a NIF-nek 2004-től összesen 3600 ingatlant kellett megvásárolnia, ehhez több mint 15 ezer tulajdonossal kellett egyezkedniük a 440 hektár föld megvételéről. Maga az útépítés 2006-ban kezdődött. A 4-es és a 3-as főút közötti szakaszon az osztrák Porr vezette konzorcium építkezett – ennek tagja volt bedőléséig a Viadom is –, a 3-as és az M3-as között az M31-es kivitelezését is elnyert francia Colas-csoporthoz tartozó Egút és Debmút (nekik kellett állniuk a munkákkal hat hétig 2006 végén engedélyeztetési problémák miatt).

Az aszfaltosnál olcsóbb és strapabíróbb betonburkolató út végig kétszer kétsávos és leállósávos, a 4-es és a leendő M31-es csomópontja között később háromsávossá szélesíthető. A 26,5 kilométeres szakaszon 40 műtárgy és kilenc csomópont épült, a csomópontokban az utat leaszfaltozták. Az út nettó 49 milliárd forintos költségének 85 százalékát fedezte az Európai Unió, a támogatásból megmaradt pénzt a várhatóan nettó 21,8 milliárd forintért megépülő M31-esnél lehet elkölteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?